Philips doet deel TSMC van de hand

De verkoop van een deel van zijn belang in het Taiwanese chipbedrijf TSMC levert Philips 420 miljoen euro op. Het is dit jaar de vierde keer dat Philips een deelbelang verkoopt in een onderneming.

Dat heeft het Nederlandse elektronicaconcern vandaag bekendgemaakt. Dit jaar verkocht Philips deelbelangen in LG Philips LCD (opbrengst 310 miljoen euro), Atos Origin (190 miljoen euro) en Navteq (680 miljoen euro). Met de opbrengst wil Philips investeringen financieren in drie van zijn vijf divisies waaraan het voorrang wil geven: medische apparatuur, huishoudelijk apparaten en licht, verklaarde vanmorgen een woordvoerder van het concern.

Philips heeft momenteel nog belangen in vier dochters waarin het niet de meerderheid heeft. Het gaat om TSMC (16,6 procent), LG Philips LCD (37,9 procent), het Amerikaanse FEI (25 procent), het Deense Great Nordic (3,1 procent) en het Amerikaanse JDS (2,7 procent). De totale marktwaarde tegen de huidige beurskoersen is volgens Philips 11,3 miljard euro.

Met de jongste verkoop van aandelen in TSMC brengt Philips zijn belang in het Taiwanese bedrijf terug van 18,7 tot 16,6 procent door voor bruto 715 miljoen euro aan aandelen te verkopen. Het levert Philips ten gunste van het derde kwartaal een belastingvrije winst op van zo'n 420 miljoen euro. Philips had de transactie al in mei aangekondigd, maar wachtte om technische redenen met de verwezenlijking ervan tot deze maand.

Philips sluit niet uit dat zijn belang in TSMC, dat machines (wafers) maakt waarmee chips worden `gebakken', met deze transactie verder wordt teruggebracht tot 16,3 procent, wat een extra belastingvrije winst oplevert van 60 miljoen euro.

Over de ,,strategische relatie'' met het Taiwanese TSMC zei Jan Hommen, de financiële topman van Philips in mei, dat Philips ,,voor de afzienbare toekomst de grootste aandeelhouder van TSMC zal blijven''.

Vorig maand bracht Philips ook al zijn belang in LG Philips LCD, de gezamenlijke onderneming voor platte beeldschermen met het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern LG, terug van 44,6 tot 37,9 procent, wat Philips een belastingvrije winst voor het derde kwartaal oplevert van zo'n 310 miljoen euro.

Eerder die maand verkocht Philips ook al zijn resterende belang van 15,4 procent in het Franse Atos Origin voor een belastingvrije winst in het derde kwartaal van 190 miljoen euro (Origin, eens een Philips-dochter, fuseerde met Atos). In mei verkocht Philips voor netto 680 miljoen euro ten gunste van het tweede kwartaal van bijna al zijn aandelen in het Amerikaanse bedrijf Navteq.