Parlement Mauretanië ontbonden

De militaire junta die sinds de staatsgreep van woensdag in Mauretanië aan de macht is, heeft gisteren het parlement naar huis gestuurd, maar de regering gevraagd voorlopig aan te blijven.

De nieuwe president, juntaleider kolonel Ely Ould Mohammed Vall, sprak gisteren met de ambassadeurs van Frankrijk en de VS. De voorzitter van de `Militaire Raad voor Rechtvaardigheid en Democratie', zoals de junta zich noemt, heeft volgens waarnemers de ambassadeurs verzekerd dat het pro-Westerse buitenlandse beleid van Mauretanië zal worden voortgezet. Officieel is aan Franse en Amerikaanse zijde niets gezegd over het onderhoud. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde alleen dat de ambassadeurs ,,sceptisch'' waren over wat ze te horen kregen. Volgens een Mauretaanse functionaris zei Vall dat er ,,spoedig'' verkiezingen worden gehouden.

Internationaal is de staatsgreep veroordeeld; de Afrikaanse Unie schorste gisteren Mauretanië als lid, en Westerse en Afrikaanse leiders en de VN lieten zich negatief over de staatsgreep uit. De Afrikaanse Unie eiste ,,het herstel van de constitutionele orde''. In zijn gesprek met kolonel Vall eiste de Amerikaanse ambassadeur hetzelfde. Vall was voor de staatsgreep chef van de politie en verantwoordelijk voor de nationale veiligheid.

De nieuwe junta zegt twee jaar aan de macht te willen blijven om het ,,totalitaire'' bewind van de verdreven president Maaouya Ould Sid'Ahmed Taya om te zetten in een democratie. Taya was ten tijde van de coup in Saoedi-Arabië voor de begrafenis van koning Fahd. Hij kwam gisteren in buurland Niger aan. De nieuwe machthebbers verzekerden gisteren zich aan alle internationale akkoorden en verdragen te zullen houden.

In Nouakchott, de hoofdstad van Mauretanië, is de staatsgreep door betogers verwelkomd. Tienduizenden inwoners betoogden gisteren met leuzen als `We zijn tevreden' en met portretten van kolonel Vall. Ze trokken te voet en in auto's door de stad. Onder de betogers bevonden zich veel prominenten uit het omvergeworpen regime van Taya, zoals oud-ministers. Demonstranten zeiden van de nieuwe machthebbers te verwachten dat zij de prijzen verlagen en de werkloosheid aanpakken.