Ontslag Poolse plukkers onterecht

Slateler P. van Dijck uit het Limburgse Meterik heeft half juli ten onrechte tien Poolse werknemers ontslagen. Dat staat in het vonnis dat de kantonrechter in Roermond vanochtend wees in een kort geding dat FNV Bondgenoten namens de Polen had aangespannen.

Van Dijck wil de Polen niet terug in dienst nemen. Hij heeft de kantonrechter gevraagd hun arbeidscontracten voorwaardelijk te ontbinden. FNV Bondgenoten heeft tot 19 augustus de tijd zich daartegen te verweren. Woordvoerder W. Baltussen van de vakbond zei vanmorgen dat hij inhoudelijk verweer zal voeren tegen de ontbinding.

De kantonrechter achtte ,,onvoldoende redenen'' aanwezig voor het ontslag. Op de zitting, vorige week vrijdag, zei advocaat A. Engels namens Wingfield BV, het bedrijf van Van Dijck, dat de handelwijze van acht van de ontslagen Polen twee van de tien ontslagen werknemers zijn weer aan het werk ,,onaanvaardbaar en onrechtmatig'' is geweest. Volgens de advocaat hadden zij na een staking op 28 juni andere Poolse arbeiders zodanig gepest, geïntimideerd en bedreigd dat ontslag onvermijdelijk was.

Raadsman A. van den Broek van de Polen zei op de zitting dat ,,voor ontslag op staande voet een dringende reden nodig is, en die is er in het geval van mijn cliënten niet''. In zijn pleitnota betoogde hij dat de Polen vóór hun ontslag ,,nooit eerder'' op hun gedrag waren aangesproken of gewaarschuwd. Bovendien, oordeelde hij, heeft Van Dijck op het moment van het ontslag niet gezegd om welke reden de tien moesten vertrekken.

Overigens heeft FNV Bondgenoten een tweede procedure aangespannen tegen Van Dijck. De vakbond meent dat de slateler de regels aangaande werktijden en betaling van de Polen aan zijn laars lapt. FNV Bondgenoten eist naleving van de CAO. Dat betekent dat het bedrijf niet langer een stukloon van enkele centen per geoogste krop mag uitbetalen, maar een basisloon moet gaan betalen plus een toeslag voor de zware ploegendiensten. De vakbond eist bovendien dat Van Dijck zich gaat houden aan de Arbeidstijdenwet. De Polen moet nu te lang zonder rust werken.