Onderzoek omkoping bij Daimler

De Amerikaanse justitie stelt een onderzoek in naar autofabrikant DaimlerChrysler. Het concern zou zich hebben schuldig gemaakt aan het betalen van smeergeld in een groot aantal landen.

Dit heeft de Amerikaanse justitie gisteren bevestigd. De bemoeienis van justitie is een vervolg op het onderzoek dat de Amerikaanse beurscommissie SEC heeft ingesteld naar aanleiding van uitlatingen van een voormalig accountant bij Chrysler. Hij beschuldigde het bedrijf ervan over tientallen geheime bankrekeningen te beschikken om smeergeld te kunnen betalen aan buitenlandse `sleutelfiguren', onder wie regeringsvertegenwoordigers. Deze zijn belangrijk voor DaimlerChrysler, en met name Mercedes-Benz, om in bepaalde landen zaken te kunnen doen.

Volgens de Chrysler-accountant is Daimler-topman Jürgen Schrempp, die vorige week zijn vertrek aan het einde van dit jaar aankondigde, op de hoogte van de praktijken. Evenals de andere topmanagers in het bestuur. Een woordvoerder van DaimlerChrysler beperkt zich tot het commentaar dat het bedrijf zijn ,,volledige medewerking'' aan het onderzoek verleent.

Ook zegt het Duitse DaimlerChrysler dat een aantal federale Duitse functionarissen bij het Amerikaanse onderzoek is betrokken. Zij zouden op het spoor van de omkopingspraktijken zijn gekomen door de directeur van Daimler in Nigeria, Rudi Kornmayer, die zich op 22 juli door het hoofd schoot.

Het onderzoek accentueert de strenge anti-fraude wetgeving in de VS, waar gerenommeerde internationale bedrijven in toenemende mate mee te maken krijgen. Al in 1977 zag in de VS de Foreign Corrupt Practices Act het licht. Het afgelopen decennium hebben de VS andere landen gedwongen soortgelijke regels te adopteren, anders kwamen hun bedrijven de VS niet meer in. Maar het betalen van smeergeld is in Afrika, Latijns-Amerika en een aantal olieproducerende landen nog steeds aan de orde van de dag.

DaimlerChrysler is al de tweede grote autofabrikant die door het betalen van smeergeld, en de serieuze manier waarop in de VS fraude wordt aangepakt, in de problemen dreigt te komen. Volkswagen voert in samenwerking met de Duitse justitie een onderzoek uit naar een aantal managers dat zich via het betalen van vakbondsmensen en zichzelf via het bedrijf heeft proberen te verrijken. Ook zou in het buitenland smeergeld zijn betaald om ,,bepaalde investeringen'' voor VW te garanderen.