Om naar uit te kijken

FRANKRIJK

Mona Lisa is terug

Na vier jaar verbanning in de Grande Galerie is de Mona Lisa, ongetwijfeld het beroemdste vrouwenportret in de geschiedenis van de schilderkunst, terug in de Salle des Etats. Ze wordt helemaal `verpletterd' door immense kale panelen die haar omlijsten, maar mooi verlicht door het natuurlijke licht van een glazen dakraam. Een

circuit is aangelegd waardoor

bezoekers worden geacht haar rustiger te kunnen bewonderen, maar dat blijkt het samendrommen niet te kunnen voorkomen. La Gioconda is helemaal niet verstoord door zoveel consideratie en lacht geheimzinnig door.

La Joconde, Musée du Louvre, Salle des Etats, Parijs, dag beh di 9-17u30, wo en vr tot 21u30. Inl 0033-140205050 en www.louvre.fr

Meer Frankrijk op pagina 28.

LITERATUUR

Het Tuinfeest

Aan de vooravond van de grootste boekenmarkt van Europa, zo 7 augustus langs de IJssel, vindt in de tuinen en straatjes van Deventer de 8ste editie plaats van het poëziefeest Het Tuinfeest. Ruim dertig dichters dragen voor uit eigen werk, onder wie Piet Gerbrandy, Esther Jansma, Rutger Kopland en Hagar Peeters. Nynke Laverman brengt Friese fado op de teksten van J.Slauerhoff.

`Het Tuinfeest'. Za. 6 aug vanaf 16 uur. Deventer. Inl. 0570 614075 &

www.theaterbouwkunde.nl.

MUZIEK

Zeister Muziekdagen

De Zeister Muziekdagen worden opgeluisterd door het beroemde Vermeer Quartet dat vier concerten geeft en masterclasses, vrij toegankelijk voor het publiek. Een hoogtepunt lijkt Schönbergs strijksextet Verklärte Nacht, waarvoor altviolist Itamar Shimon en cellist Gavriel Lipkind aanschuiven. In de kerk van de Evangelische Broedergemeente naast Slot Zeist zijn optredens van oa het Jerusalem Quartet.

Zeister Muziekdagen: 7 t/m 20 aug. Inl www.zeistermuziekdagen.nl

POP

Dance Valley

Het Woodstock van de dance kan de elfde editie van Dance Valley worden genoemd nu er voldoende politie op de been kan worden gebracht om het festival tot twee dagen te rekken. Wie geen zin heeft in kamperen, kan doordansen op een zes uur durende dj-set van Armin van Buuren. Optredens van : Deep Dish, Ferry Corsten, Carl Cox en themapodia onder de noemers Loveland, Electronation, Psychedelic en Chill.

5 en 6 aug Recreatiegebied Spaarnwoude, www.dancevalley.nl

BEELDENDE KUNST

Impakt AV-BBQ

Met als titel AV-BBQ organiseert Impakt op 6, 13, 20 en 27 augustus een serie videoavonden. Onder genot van barbecue en cocktailbar kan op het plein voor de voormalige rechtbank in Utrecht gekeken worden naar films, video's en obscuur archiefmateriaal. Presentatie is in handen van Kees Brienen (VPRO's nachtpodium). Op de eerste AV-BBQ wordt o.a. werk getoond van net afgestudeerde Rietveld-studenten.

Aanvang 21u. Hamburgerstraat 28, Utrect. Inl: 030-2944493, www.impakt.nl

CIRCUS

Circus Andersen

In Koninklijk Theater Carré presenteert het Groot Chinees Staatscircus een oogstrelende hommage aan de Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Met ganzenveren op het hoofd en mantels als opengeslagen boeken verschijnen de artiesten in deze show vol hoogstaande acrobatiek in een opzienbarende vormgeving, rijk aan spookjesachtige momenten.

T/m 11 sept Amsterdam, Carré, Amsterdam. Inl 0900-2525255;

www.stardustcircus.com