Johan weet het beter

Ik weet niet meer hoe vaak ik Cruijff erover heb gehoord. Alleen al gedurende het vorige voetbalseizoen moet het minstens vier keer zijn geweest. Hij zei dan dat er in Nederland geen goede verdedigers meer opstaan. `De Verlosser' wees in zulke gevallen op de vele buitenlandse verdedigers bij onze topclubs. Dit manco schreef hij toe aan de jeugdopleiding. Uiteraard deed hij dat – wat er ook mis is aan ons voetbal, de jeugdopleiding heeft het gedaan.

Ook na de aanstekelijke wereldkampioenschappen voor spelers onder de twintig bleek er iets grondig mis te zijn met de jeugdopleiding. Ons Johan heeft het zo vaak over de jeugdopleiding dat je je afvraagt of hij nog andere oorzaken kan verzinnen. Je verdenkt hem ervan dat hij een lekkend dak op zijn villa toeschrijft aan een gebrekkige jeugdopleiding. Ik sluit mijn ogen en zie Johan Cruijff 'smorgens in zijn auto stappen om bij de eerste de beste weigering van de bougies op zijn stuur te slaan, binnensmonds de jeugdopleiding een nare ziekte toewensend.

Als het ontbreken van goede verdedigers niet met de jeugdopleiding te maken heeft, wat dan wel, moet hij zich hebben afgevraagd, dus daar gingen we weer. Des te fascinerender dat juist tijdens het afgelopen seizoen de ene na de andere topverdediger opstond. Je kunt nu een Oranje-defensie samenstellen met namen waarmee je een jaar geleden nog voor hilariteit had gezorgd – bij Cruijff niet in de laatste plaats, gevolgd door een betoog over het falen van de jeugdopleiding, mag je aannemen. Toch zijn Jan Kromkamp, Joris Mathijsen, Khalid Boulahrouz, Barry Opdam, Hedwiges Maduro, Theo Lucius en Ron Vlaar in Nederland opgeleid en nergens anders. Recentelijk debuteerden ze in Oranje alsof ze niet anders gewend waren. Al die nieuwe topverdedigers maken nieuwsgierig naar de misstanden die Cruijff in het komende seizoen zal toeschrijven aan de falende jeugdopleiding.

Misschien wordt het tijd voor een bepaald soort conclusie aangaande de uitlatingen van Johan Cruijff – de autoriteit om wiens schaal vanavond wordt gestreden door Ajax en PSV. De conclusie staat haaks op het volksgevoel, dat zegt dat je van Johan moet afblijven. Johan is namelijk briljant, authentiek en grappig tegelijk, een mediagenieke combinatie die je zelden tegenkomt. Begrijp me goed, ook ik vind Johan (vaak) briljant, (altijd) authentiek en (regelmatig) grappig. Zijn foto's hingen vroeger boven mijn bed, de eerste keer dat ik zijn hand schudde ging er een vreemde tinteling door mijn lijf. Leuke man trouwens. Maar nu moet het hoge woord er maar eens uit. In ieder geval inzake dat eeuwige gezeur van hem over de jeugdopleiding geldt tot nader order de volgende conclusie.

Die man kletst maar wat.

    • Auke Kok