ITALIË

Siciliaans futurisme

In het mondaine Siciliaanse Toarmina aan de voet van de Etna is een tentoonstelling over de Siciliaanse schilders die een bijdrage hebben geleverd aan het futurisme. Dit was de Italiaanse kunststroming uit het begin van de vorige eeuw die snelheid met nieuwe licht- en ruimtewerking combineerde. Waar de Noord-Italiaanse futuristen hun machineachtige onderwerpen in harde kleuren neerzetten, kozen de Sicilianen vaak voor zachtere vormen en meer mediterrane tinten. Siciliaanse schilders worden er vergeleken met hun collega's van het vaste land.

Futurisme in Sicilia 1914-1935, Taormina - Chiesa del Carmine

www.taormina-arte.com/futurismo tel: 0039 (0) 942 625197.

Zee, zon en zinnenstreling

In Villa Franca, misschien wel het mooiste stadje van Apulië, de hak van de Italiaanse laars, loopt tot 14 augustus een gevarieerd theater- muziek- en dansfestival, waar vele jonge artiesten optreden. Op 7 en 9 augustus wordt er in Palazzo Ducale om 21u de opera in twee akten I Capuleti e i Montecchi van Vicenzo Bellini uitgevoerd die eerder in het beroemde operatheater la Scala in Milaan is opgevoerd. Verder ook het requiem van Cherubini. Wie even afstand wil nemen kan heerlijk zwerven door de witte straten van het barokke Villa Franca en overdag is de zee nabij.

Entree 14-29 euro. Tel. 0039-0804805100 www.festivaldellavalleditria.it

Passage to India

India aan het eind van de 18de en het eind van de twintigste eeuw aan de hand van 73 aquarellen van Thomas en William Daniel en foto's van Antonio Martinelli. De laatste heeft de gebouwen, torens, vestingen, panorama's en ongerepte landschappen en tempels opgezocht die de eersten 200 jaar eerder hadden geschilderd. Een documentaire en tentoonstelling ineen. In de prestigieuze Romeinse expositieruimte le Scuderie del Quirinale worden ook veel Indiase films vertoond van mythologische producties tot Bollywood.

Passaggi in India. Ieri e oggi (gisteren en vandaag).Via XXIV Maggio, 16. tel 0639967500 www.scuderiequirinale.it. Entree €5. Alle dagen van 17-24 u.

Parken & tuinen Tivoli

Op twintig kilometer van Rome in Tivoli ligt een van de meest tot de verbeelding sprekende villa's van Italië, Villa d'Este dat onlangs is gerestaureerd. Op vrijdag en zaterdagen gedurende de zomer zijn de tuinen van dit door kardinaal Ippolito d'Este gebouwde complex ook 's avonds te bezichtigen. De honderden fonteinen zijn dan op sprookjesachtige wijze verlicht en er ontstaat een prachtig spel van reflectie tussen de gebouwen, de tuinen en het klaterende water van dit renaissancepaleis. Met name de laan van de honderd fonteinen, de Fontana Rometta (waarin de stad Rome in het klein is nagebouwd), de Fontana del Bicchierone en de Fontana dell'organo zijn spectaculair. Op 6 augustus is er een concert met muziek van Paganini.

Entree €6-9,5 kinderen tot 9 jaar gratis. Wie Villa d'Este overdag wil bezoeken kan er altijd terecht. De avond openstelling is op vrijdag en zaterdag van 21-24u. Inl en res 0039-199766166. (niet laten afleiden door lange introductie) http://www.villadestetivoli.info/servizi.htm

Ook in Tivoli

Parco di Villa Gregoriana, de door paus Gregorius de XVI gebouwde villa die in een uitzonderlijke mooie tuin is gelegen. Het complex met bossen, natuurlijke grotten en watervallen was altijd een geliefde bestemming van koningen, reizigers en kunstenaars en is na jarenlange restauratie weer toegankelijk voor publiek.

Parco di Villa Gregoriana, Largo Sant'Angelo (ingresso cascate) en Piazza del Tempio di Vesta (ingresso templi), Tivoli (Roma). Inl 0639967701. Entree ma-za 9-13u30 en 14u30-17. 2,5-4 euro.

En verder

Openlucht filmfestivals onder de sterren in Rome: Op het Tibereiland, op Piazza Vittorio Emanuelle en andere pleinen. Entree €5 www.agisanec.lazio.it & www.estate.roma.it/manifestazioni.asp; De beroemde Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero in Palazzo Venezia te Rome. Tot 25 sept 10-19u. Entree €8 en €5. Inl 0039- 0669 994319 www.ticketeria.it of www.studioesseci.it; 51ste kunstbiënnale van Venetië. Moderne kunst uit 70 landen en performances in de tuinen van het Arsenaal en in de stad. Inl www.labienale.org.€15.