Inkomen van bioboer daalt fors

Het inkomen van Nederlandse boeren die biologische groenten verbouwen staat onder druk door een te groot aanbod van producten. Dat stellen onderzoekers van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) in een eerder deze week verschenen rapport.

In 2003 verdiende een biologische teler gemiddeld iets meer dan twaalfduizend euro. Eind jaren negentig was dat nog bijna zestigduizend euro.

Nederland telt ongeveer elfhonderd bedrijven die biologische landbouwproducten telen. Daarvan richten er zich volgens het LEI ongeveer driehonderd overwegend op de verbouw van groenten. In totaal zijn er in Nederland zo'n 85.000 landbouwbedrijven.

Volgens onderzoeker Jakob Jager van het LEI is het overaanbod van producten een gevolg van dalende export van biologische groenten. Het buitenland zou ,,meer zelfvoorzienend worden'' in deze vorm van voedsel, en daarom minder afhankelijk van het aanbod uit Nederland, aldus Jager. De LEI-onderzoeker beschikt niet over exportcijfers, maar hij baseert zich op het feit dat de binnenlandse vraag naar biologisch voedsel wel toeneemt.

Vorig jaar steeg de omzet van biologisch voedsel in Nederland met 6 procent naar 400 miljoen euro. De omzet in de biologische landbouw maakt 1,8 procent uit van de omzet van de totale Nederlandse landbouw