Exxon-topman na 42 jaar met pensioen

Lee R. Raymond (66), de topman van de Amerikaanse Exxon Mobil Corporation, 's werelds grootste energieconcern, gaat met pensioen. Eind dit jaar zal Rex W. Tillerson (53) hem opvolgen. Raymond is dan 42 jaar in dienst van het Amerikaanse concern geweest, waarvan twaalf jaar als topman. Dat heeft Exxon Mobil gisteren bekendgemaakt.

Toen Exxon eind 1999 voor 80 miljard dollar in aandelen het Amerikaanse olieconcern Mobil overnam was Raymond de topman van Exxon. De overname bracht ironisch genoeg de twee grootste ondernemingen weer bij elkaar uit John D. Rockerfellers Standard Oil Trust, die in 1911 werd opgebroken in de meest geruchtmakende antitrustzaak in de Verenigde Staten.

In maart 1989 – Raymond was toen president van Exxon – werd de wereld opgeschrikt door de tot dan toe grootste milieuramp met een tanker, de Exxon Valdez, die op de klippen van Alaska bijna 40 miljoen liter ruwe olie verloor. Het is ook, vanwege de arrogantie toen van Exxon, een van de grootste PR-rampen in de Amerikaanse bedrijfsgeschiedenis.

Raymond past in die Exxon-traditie. Zo zal hij niet aarzelen om een domme vraag van een journalist ook dom te vinden. Raymond studeerde voor scheikundig ingenieur aan de Universiteit van Wisconson, promoveerde in dat vak aan de Universiteit van Minnesota en kwam in 1963 in dienst van Exxon als technisch onderzoeker. In 1993 bereikte hij de top en werd hij de hoogste man bij Exxon.