Escalatie gevreesd na joodse aanslag

Uit vrees dat demonstraties en protesten tegen de aanslag van een joodse soldaat op een bus met Israëlisch-Arabische passagiers uitlopen op rellen, heeft de Israëlische premier Sharon de Arabische gemeenschappen in zijn land opgeroepen de kalmte te bewaren. Duizenden politieagenten zijn naar Shfaram en omgeving gestuurd, waar vandaag de vier slachtoffers, twee Arabische christenen en twee moslims, worden begraven en de Israëlisch-Arabische sector in staking is gegaan.

Sharon noemde de 19-jarige dader Eden Natan-Zada een ,,bloeddorstige terrorist''. De gedeserteerde, religieuze soldaat doodde gisteravond met zijn dienstwapen de chauffeur van de bus en drie passagiers, onder wie twee zusjes. Twaalf passagiers raakten gewond. Hij werd vervolgens doodgeslagen door een woedende groep jongeren.

Volgens premier Sharon wilde de dader doelbewust verschillende bevolkingsgroepen in Israël tegen elkaar opzetten. Sharon gelastte ook extra bewaking van islamitische heilige plaatsen uit vrees voor aanslagen van ,,joodse terroristen'', die met gewelddadige acties de aangekondigde ontruiming van de joodse nederzettingen in de Strook van Gaza willen verhinderen. Vlak voordat hij werd doodgeslagen, zei Zada tegen de burgemeester van Shfaram dat hij met het aanrichten van een bloedbad wilde voorkomen dat premier Sharon de nederzettingen zal ontruimen.

Volgens het Israëlische leger waren er vanaf het moment dat de jongen in dienst kwam ,,problemen''. Hij weigerde meer dan eens orders en wilde niet meewerken aan de ontruimingen in de Gazastrook. Half juni deserteerde hij.

Een jaar geleden had hij het ouderlijk huis verlaten en zich gevestigd in Tapuah, een nederzetting op de bezette Westelijke Jordaanoever waar vooral aanhangers van de verboden `terroristische' Kachbeweging wonen, genoemd naar de vermoorde extremistische rabbijn Kahane. Waarschuwingen van de ouders van de soldaat werden door de legerleiding en de politie niet tijdig opgepakt. Yithzak Natan Zada zei op televisie dat hij leger en politie had gevraagd zijn zoon op te sporen en zijn wapen af te nemen. Veiligheidsdiensten en militaire politie zijn daarom gisteren overspoeld met kritiek. Al meer dan een jaar waarschuwt de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet voor aanslagen door joodse extremisten.

De beweging van kolonisten, Yesha, is door de aanslag in Shfaram in verlegenheid gebracht. Kolonistenleiders veroordeelden de ,,terroristische daad'' en benadrukten dat zij alleen ,,geweldloos verzet'' tegen het Gazaplan steunen. De kolonistenleiders wordt verweten dat zij met hun felle toespraken religieuze extremisten aanmoedigen.