Elandtest voor Dacia Logan klopte niet

Tien dagen geleden was de door Renault in Roemenië gebouwde Dacia Logan in Duitsland voorpaginanieuws. De nieuwe budget vierdeurs gezinsauto, die bij onze oosterburen slechts 7200 euro kost, zou tijdens de beruchte elandtest over de kop zijn geslagen. De elandtest omhelst een uitwijkmanoeuvre voor een plotseling opdoemend object. Acht jaar geleden `struikelde' de Mercedes-Benz A-klasse, alias Baby-Benz, daarover. Sindsdien is de elandtest een door de hele auto-industrie gehanteerde norm. De Duitse zusterorganisatie van de ANWB, de ADAC, heeft alle publiciteit rond een omgeslagen Dacia Logan echter onverwacht teruggedraaid. Het betrof namelijk geen officiële test, maar een geënsceneerde uitwijkmanoeuvre voor foto-opnamen. Daarbij ging de auto wel degelijk in de fout, maar naar verluidt niet onder relevante omstandigheden. Jochen Oesterle, woordvoerder van de ADAC, gaf toe dat het geen echte elandtest betrof. ,,We gaan nu eerst eens kijken wat er precies is gebeurd en willen de zaak ook snel uit de wereld helpen'', luidt zijn commentaar. Renault was not amused met de verkeerde voorstelling van feiten.

    • Wim Oude Weernink