Duitsland bij begin Bundesliga al in ban WK 2006

De Bundesliga begint vanavond met de klassieker Bayern München-Borussia Mönchengladbach. Maar in Duitsland wordt vooral uitgekeken naar het WK voetbal in eigen land.

Der Countdown laüft, zo luidt momenteel de meest gebezigde uitspraak in Duitse voetbalkringen. Het aftellen is begonnen. Dat geldt niet alleen in de aanloop naar de competitie, die vanavond van start gaat, maar vooral voor het WK van volgend jaar in eigen land. Dat toernooi moet de aanzet geven tot een opleving van de kwakkelende Duitse economie: ruim tachtig miljoen inwoners, bijna vijf miljoen werklozen.

In de twaalf Duitse WK-stadions werd anderhalf miljard euro geïnvesteerd door de Duitse voetbalbond, deelstaten, clubs, het bedrijfsleven en de overheid. Het nieuwe onderkomen van Bayern München en stadgenoot München 1860, de Allianz Arena, kostte alleen al 340 miljoen euro. Ter vergelijking: toen de Duitsers in 1974 het wereldkampioenschap voetbal organiseerden, werd er voor de bouw van alle nieuwe stadions 130 miljoen euro uitgegeven.

Ook als het gaat om de infrastructuur nam Duitsland met het oog op het WK geen halve maatregelen. Voor een beter wegennet en openbaar vervoer werd 3,7 miljard euro uitgetrokken. Het organisatiecomité van het WK voetbal hoopt dat de helft van de verwachte drie miljoen bezoekers met trein of bus naar de wedstrijden gaat. Daarvoor werd een noviteit bedacht: een entreebewijs voor een WK-duel is tevens een dagkaart voor het openbaar vervoer.

Ondanks alle voorzieningen worden problemen verwacht op de Duitse autowegen. De ADAC, de Duitse tegenhanger van de ANWB, constateerde vorig jaar al lacunes in softwaresystemen en een gebrek aan duidelijke verkeersinformatie langs de snelwegen. En dat terwijl de organisatie denkt dat zeventig procent van de WK-gangers zich voor het eerst begeeft in de Duitse speelsteden. Ook de kaartverkoop loopt nog niet gestructureerd. Voor de 1,1 miljoen kaartjes in de vrije verkoop meldden zich 8,7 miljoen belangstellenden.

Toch zien diverse experts het WK met vertrouwen tegemoet. ,,Wat er ook gebeurt: het toernooi is nu al goed voor ons land'', zegt econoom Marco Bargel van de Duitse Postbank AG. Hij onderzocht voor zijn werkgever, een van de grootste Duitse banken, de economische impulsen die van het WK uitgaan. ,,Door investeringen in de infrastructuur, extra inkomsten door buitenlandse toeristen en een hoger privé-uitgavenpatroon zal het WK Duitsland onder de streep twee tot drie miljard euro opleveren. Een gemiddelde buitenlandse supporter zal zo'n 800 euro in Duitsland besteden. Cijfers tonen nu al aan dat 0,1 procent van de economische groei in Duitsland te maken heeft met investeringen voor het WK. In 2006 zal dat percentage minimaal worden verdubbeld.'' De grote winnaar is de regio Noordrijn-Westfalen, momenteel hevig worstelend met de omschakeling van productie- naar kennisindustrie. In de stadions in Gelsenkirchen, Dortmund en Keulen worden zestien van de 64 WK-duels gespeeld.

Ook op het sportieve vlak wordt het een en ander van Duitsland verwacht. De komst van oud-international Jürgen Klinsmann als bondscoach geeft het land hoop op de eerste wereldtitel sinds 1990. Günter Netzer, voetbalanalist van de televisiezender ARD en tevens voormalig middenvelder van de nationale ploeg, roemt de aanpak van Klinsmann. ,,Hij kiest voor jonge, gretige spelers en is een rolmodel voor veel trainers in de Bundesliga. Zo speelt Eintracht Frankfurt vooral met jeugdige Duitsers en is de 16-jarige Nuri Sahin van Borussia Dortmund de jongste speler ooit in de Bundesliga.''

Het naderende WK zorgt ook in de Duitse stadions voor enthousiasme. Vorig jaar werd een Bundesliga-duel in de hoogste afdeling bezocht door een recordaantal van gemiddeld 35.000 toeschouwers, dit seizoen wordt dat gemiddelde waarschijnlijk overtroffen. Andere cijfers: de achttien clubs uit de hoogste divisie gaven al 70 miljoen euro uit aan versterkingen – een record. Borussia Dortmund verkocht 45.000 seizoenkaarten, terwijl de eerste training van aartsrivaal Schalke'04 werd bezocht door liefst 100.000 supporters.

De clubs in de hoogste klasse werken met een gemiddelde begroting van 39 miljoen euro. Koploper is de voornaamste titelkandidaat Bayern München, met een budget van 65 miljoen euro. Bij de club speelt de Nederlandse international Roy Makaay. De spits is een van de tien Nederlandse voetballers in de eerste Bundesliga, de Duitse eredivisie.

Afgezien van Das Phantom Makaay heeft de Duitse pers veel aandacht voor Rafael van der Vaart, die deze zomer Ajax verruilde voor HSV Hamburg. Van der Vaart moet HSV een plek in de subtop bezorgen. Als belangrijkste opponenten van Bayern in de strijd om de titel gelden Schalke'04, Werder Bremen en Bayer Leverkusen.

www.bundesliga.de

www.fifaworldcup.yahoo.com

    • Marcel Abrahams