DUITSLAND

Mystiek lichaam

In het kader van de Duits-Poolse toenadering is het Nationale Museum Warschau ertoe overgegaan om een selectie van zijn topstukken in de Staatliche Kunsthalle Baden-Baden te exposeren. Het is voor het eerst dat deze werken Polen in westelijke richting verlaten – een kleine sensatie op zichzelf. De tentoonstelling heet Das Heilige und der Leib en concentreert zich op de weergave van het sacrale en het stoffelijke in de Europese kunst door de eeuwen heen. Daarenboven hopen de initiatiefnemers te demonstreren dat de culturele ontwikkeling van Polen altijd al intens verbonden is geweest met wat er in West-Europa gebeurde. Vroegmiddeleeuwse fresco's, laatmiddeleeuwse altaarstukken, schilderijen en sculpturen, werken uit de 19de, 20ste en 21ste eeuw geven een indruk van het blijvende en het veranderende in de omgang met het zogeheten mystieke lichaam. Trekpleisters zijn o.a. werken van Hans Baldung Grien, Lucas Cranach, Adriaen de Vries en Bodeslav Biegas.

Staatliche Kunsthalle, Baden-Baden, t/m 25 sep. Inl 0049 7221 300763 & www.bad-bad.de.

Sprookjeskoning

Onvergetelijk vinden de inwoners van Beieren koning Ludwig II, liefdevol der Kini genoemd. Voor hen is hij de legendarische sprookjeskoning die Beieren verrijkte met suikerwerkachtige kastelen, waar massa's toeristen komen die nauwelijks kunnen geloven dat al die edelkitsch écht is. Ludwig was de vorst die zijn staat aan de rand van de afgrond bracht, mede doordat hij onbeperkte subsidie verleende aan opera-componist Richard Wagner. Over de zielsverwantschap met Wagner en over de geheimzinnige verhouding met Ludwigs nicht Sisi, de keizerin van Oostenrijk, gaat de musical Ludwig die t/m 9 okt in het Deutsches Theater te München wordt opgevoerd. Franz Hummels muziek is duidelijk geïnspireerd door de 19de eeuwse Duitse romantiek, dus zwelgen in klankoverdaad is onvermijdelijk. Door de inzet van bijzondere lichteffecten en projecties voelt de toeschouwer zich deelnemer aan het gebeuren.

Inl 0049 89 55234 444 & www.deutsches-theater.de

Tuinkabouteralarm

Pottenbakkers aller deelstaten verzamelen op 6 en 7 augustus in Oldenburg voor de traditionele Oldenburger Töpfermarkt. Circa 105 uitgelezen keramiek-ateliers bieden hun waren aan op een in Noord-Duitsland zeer geliefde keramiekmarkt. Aangeboden worden naast producten uit de zogenaamde galerie-klasse ook verzamelobjecten en gebruikerskeramiek in talloze soorten en maten. Te vrezen valt de inval van legioenen tuinkabouters die normaal gesproken de wacht houden aan de grenzen met Polen en Tsjechië. In het plaatselijke kasteel richt de organisatie van de markt een speciale tentoonstelling in met werken van de beste kunstenaars. Thema: Blau-machen. Inl 0049 441 36161340 &

www.oldenburger-toepfermarkt.de

Elektromagnetisme

Resonanzen. Körper im elektromagnetischen Feld heet de tentoonstelling in de Städtische Galerie, Karlsruhe. Geëxposeerd wordt kunst die het fenomeen van het elektromagnetisme tot onderwerp heeft. Verschillen en overeenkomsten worden belicht tussen organische sensoren en door mensen gefabriceerde anorganische kunstwerken. De uitwerking van de onzichtbare maar wel meetbare krachten op onze zintuigelijke waarneming wordt onderzocht voor een publiek dat kan meedoen met de experimenten. Centraal staat het werk van de uitvinder en natuurkundige Nikola Tesla (1856-1943) die op het gebied van de draadloze communicatie en robotmechanica zijn sporen verdiende.

T/m 9 okt. Inl 0049 72181000 & www.zkm.de

En verder

Die neuen Hebräer-100 Jahre Kunst in Israel. Berlijn, Martin-Gropius-Bau, t/m 5 sept Inl www.gropiusbau.de; Jugendstil-keramiek van Josef Emil Schneckendorf Darmstadt, Museum Künstlerkolonie. T/m 28 aug Inl 0049 615 1132778 & www.mathildenhoehe.info. Carlfriedrich Claus exposeert in Chemnitz: Schrift.Zeichen. Geste. T/m 9 okt Kunstsammlungen Chemnitz; Inl 0049 371 488 4424 & www.chemnitz.de; Electronisch muziekfestival op raketbasis Pydna, Kastellaun/Hunsrück. 5 t/m 7 aug Inl

www.lokalefestiviteiten.com