Defensie daagt Van den Nieuwenhuyzen

Het ministerie van Defensie heeft ondernemer Joep van den Nieuwenhuyzen voor de rechter gedaagd om zijn bedrijf RDM te dwingen twee Nederlandse onderzeeboten te slopen. Op die manier wil het ministerie voorkomen dat de onderzeeërs van de Zwaardvisklasse in verkeerde handen vallen.

De boten werden in 1995 door Van den Nieuwenhuyzens RDM gekocht. RDM verwachtte ze te kunnen verkopen aan een land dat de criteria voor het wapenexportbeleid respecteert. In 2000 was er nog enige hoop dat Maleisië tot aankoop wilde overgaan, maar dat werd later weer afgeblazen. De schepen waren intussen met vergunning van het ministerie naar het Verre Oosten gebracht.

Ze liggen nu alweer vijf jaar in een particuliere haven in Maleisië zonder concreet uitzicht op verkoop. Defensie is bang dat er beslag op de onderzeeërs Tijgerhaai en Zwaardvis zal worden gelegd omdat Van den Nieuwenhuyzen geen liggeld aan de werf heeft betaald. Om te voorkomen dat de schepen of onderdelen daarvan in onbevoegde handen komen, wil Defensie de RDM via een kort geding dwingen voor september te beginnen met de sloop of de onderzeeboten naar Nederland te halen.

Als de boten in Azië zouden worden gesloopt, mag er in ierder geval geen kinderarbeid aan te pas komen.