Cmelak

In het voormalige arbeidersparadijs Oost-Duitsland beschikte men over enorme oppervlaktes aan landbouwgrond en de gewassen die daarop groeiden, dienden tegen vervelende, bijna zeker vanuit het Westen overgewaaide ziektes te worden beschermd. In Tsjechië ontwierp men daarvoor een robuust sproeivliegtuig, de Z37A Cmelak, wat hommel betekende.

Het geheel uit metaal geconstrueerde vliegtuigje was voorzien van een radiaal- of stermotor die er onbekommerd 315 pk uitperste, en werd in grote aantallen geproduceerd tussen 1966 en 1977.

De piloot zat op een chemicaliëntank van 700 liter inhoud. Na de val van de muur maakten handelaren hun opwachting bij de oud-staatsbedrijven. Zo ook de eigenaar van een autorecyclingbedrijf uit het Gelderse Duiven met de verwarring stichtende bedrijfsnaam De Moestuin. Op een afgelegen veldje zag hij een vliegtuig staan dat in de kleuren van het staatsbedrijf Interflug gespoten was. Voor 'de heb' en 8.000 gulden verwisselde de Hommel van eigenaar. Of de ontvanger van het geld wel de rechtmatige eigenaar van het toestel was, dát heeft de ondernemer uit Duiven nog niet gecontroleerd of durven vragen.

Dit is het vijfde deel van een fotoserie over vliegtuigen als blikvanger.