Britse centrale bank verlaagt rente

De Britse centrale bank, de Bank of England, heeft gisteren de rente met een kwart procentpunt verlaagd tot 4,5 procent. Het is voor het eerst in twee jaar dat de Britse monetaire autoriteiten tot een renteverlaging besluiten.

De beslissing van gisteren, die niet onverwachts kwam, is ingegeven door zorgen omtrent de stagnerende ontwikkeling van de Britse economie. De markt voor onroerend goed is na jaren van grote groei vrijwel tot stilstand gekomen. Voor de binnenlandse consumptie geldt hetzelfde en bedrijven zijn terughoudend met nieuwe investeringen.

De hoop is dat de rentedaling de binnenlandse vraag een impuls geeft. Voor mensen met een hypotheek van 100.000 pond (150.000 euro) scheelt de verlaging zo'n 15 tot 20 pond per maand. De meeste commerciële banken pasten hun rente meteen na de aankondiging van de Bank of England aan.

De Europese Centrale Bank besloot gisteren op haar beurt de rente in de eurozone ongewijzigd te laten op een niveau van 2,0 procent, voor de 26e maand in successie.

Het Comité voor het Monetaire Beleid van de Bank of England onderstreepte in een korte verklaring dat de renteverlaging wat haar betreft niet het begin is van een golf van nieuwe verlagingen. Naar verwachting zal het Comité de rente dit jaar in elk geval niet opnieuw naar beneden bijstellen.

Ook deskundigen van commerciële banken zeiden er van uit te gaan dat er dit jaar geen nieuwe renteverlaging komt. Ze wezen erop dat de monetaire autoriteiten de markt voor onroerend goed niet te snel een grote nieuwe impuls wil geven, omdat er al op vrij grote schaal problemen zijn met consumenten, die hun financiële verplichtingen niet meer kunnen nakomen. Een grotere daling zou de markt juist weer kunnen oververhitten.

Op iets langere termijn voorzien veel economen overigens wel degelijk verdere dalingen. De renteverlaging zal naar verwachting resulteren in een daling van de koers van het Britse pond. Dat kan de Britse export bevorderen, al blijft de vraag uit het belangrijkste afzetgebied, de eurozone met haar talrijke kwakkelende economieën, vooralsnog zwak.