Bevrijdende ritzege voor Van Heeswijk

Max van Heeswijk heeft gisteren in Mierlo de eerste etappe van de Ronde van de Benelux gewonnen. Vanmiddag begon de Limburger in Geldrop in de leiderstrui aan de tweede etappe, naar Sittard-Geleen.

De Nederlandse renner uit de ploeg van Discovery Channel was de snelste in de sprint. Tweede werd de Italiaan Marco Zanotti, Raborenner Steven de Jong eindigde als derde.

Verschillende favorieten voor de eindzege verspeelden gisteren seconden in het klassement. Achter winnaar Van Heeswijk verloren onder anderen Erik en Thomas Dekker en de Amerikaan Bobby Julich tijd. Het peloton was in drie stukken verdeeld, de Belg Rik Verbrugghe zat in het eerste deel. Hij moest door de bonificatieseconden zijn leiderstrui afgeven aan Van Heeswijk, maar verloor geen extra tijd. Julich en Erik Dekker gaven vier seconden toe, terwijl Thomas Dekker er acht verloor. Hij staat nu in het klassement 33ste op twintig seconden van Van Heeswijk.

,,Eindelijk'', verzuchtte Van Heeswijk op de dag dat zijn zoontje Julian zes werd. Vorig najaar begon een donkere periode voor de renner. Zijn vrouw ging bij hem weg en ze nam hun twee kinderen mee. In mei werd het gezin herenigd. Van Heeswijk, die geestelijk en daardoor ook sportief aan de grond zat, beschreef dat toen als een grote overwinning.

De 32-jarige inwoner van het Belgische Weelde kon weer gaan denken aan het leven op de fiets. ,,Toen ik vorig jaar alleen achterbleef, kon ik er niet tegen. Een leeg huis, waar ik acht maanden in heb gewoond. Niets voor mij. En ik ben een emotioneel mens, ik kan dat soort dingen niet scheiden van het wielrennen. Op de fiets moet je niets aan je hoofd hebben.''

Van Heeswijk had dat wel en merkte dat tijdens de wedstrijden. In het voorseizoen faalde hij. ,,In Gent-Wevelgem was ik helemaal de weg kwijt, was ik na 25 kilometer helemaal kapot. Ik zat te huilen op de fiets.'' Van Heeswijk werd rust gegund, en zijn ploeg liet hem medisch onderzoeken. Lichamelijk bleek er weinig mis met hem.

,,Johan Bruyneel en Dirk Demol, de ploegleiders van Discovery, hebben me geweldig gesteund. Ze dachten ook aan de dingen die ik voor de ploeg had gepresteerd en lieten me nu niet vallen. Het is een superploeg, waar je als renner geen nummer bent. Voor Dirk en Johan ben ik ook heel blij dat het nu eindelijk gelukt is.''

Hij won de sprint met overmacht. Dat voelde als een bevrijding. Alles is weer bij het oude: het gezin Van Heeswijk compleet en de renner Van Heeswijk wint weer. ,,Gelukkig is alles inderdaad weer normaal'', zei hij met een brede lach. ,,Normaal, je weet pas wat het is als je dat hebt gemist.''