Belgische extremist vast op Schiphol

De Belgische extreem-rechtse publicist Siegfried Verbeke is op de luchthaven Schiphol gearresteerd. Duitsland heeft om de uitlevering van Verbeke gevraagd vanwege ,,discriminatie en vreemdelingenhaat''.

De Belg is een bekende `Holocaust-ontkenner' en werd eergisteren aangehouden omdat Duitsland een Europees arrestatiebevel tegen hem heeft uitgevaardigd. Justitie in Nederland kan Verbeke ook vervolgen vanwege een aangifte van onder meer de Anne Frank Stichting en het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël). Die deden in 2003 aangifte tegen Verbeke vanwege zijn aanhoudende publicaties op internet. Verbeke wordt vanmiddag voorgeleid, dan zal worden beslist of hij vast zal blijven. Over zes weken beoordeelt de rechter of de man wordt overgebracht naar Duitsland. Volgens een woordvoerster van het OM zal justitie dan besluiten of Verbeke ook in Nederland wordt vervolgd voor zijn discriminerende uitlatingen op internet.

Verbeke is bekend om zijn eenmansorganisatie `Vrij Historisch Onderzoek'. Hij verzamelt en publiceert geschriften met ontkenning van de moord op zes miljoen joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook pleit hij voor eerherstel van oorlogsmisdadigers.

Volgens P. Rodrigues van de Anne Frank Stichting is Verbeke een van de belangrijkste verspreiders van de holocaustontkenning. Op zijn omvangrijke website publiceert hij in vier talen theorieën over de ontkenning van de holocaust. ,,Hij probeert nazisme als politieke stroming te rehabiliteren'', aldus Rodrigues.

Verbeke werd in België in 2003 veroordeeld voor het ontkennen van de holocaust en voor racisme. In Nederland is Verbeke in 1997 veroordeeld in een civiele procedure, omdat hij huis-aan-huis pamfletten verspreidde met teksten waarin hij de holocaust bagatelliseerde. Dat proces was toen aangespannen door onder meer de Anne Frank Stichting en het CIDI. In 2003 hebben deze organisaties samen met het Landelijk Bureau Rassendiscriminatie (LBR) en het Meldpunt Internet Discriminatie (MDI) aangifte gedaan tegen Verbeke, omdat hij de teksten in zijn pamfletten bleef verspreiden via internet.

Het ontkennen van de holocaust wordt vaak aangeduid met revisionisme en binnen wetenschappelijke kringen met negationisme. Het gaat een stroming die racistische misdaden tegen de mensheid ontkent. De website van `Vrij Historisch Onderzoek' wordt vanuit de VS beheerd door de Duitse chemicus G. Rudolf, die in Duitsland veroordeeld is voor publicaties over de ontkenning van de holocaust.