Anchorman op het matje

Journaalverslaggever en -presentator Charles Groenhuijsen is door de directie van de NOS ter verantwoording geroepen over recente uitspraken over collega's en de Verenigde Staten. Volgens NOS-directeur G. Dielessen ,,zal het duidelijk zijn dat er met Charles gesprekken zijn gevoerd over de uitlatingen die hij gedaan heeft in de media''.

Groenhuijsen heeft een advocaat in de arm genomen, zo bevestigt Dielessen. Maar volgens hem is dat heel gebruikelijk tijdens contractbesprekingen. De partijen zijn met elkaar in gesprek over de invulling van Groenhuijsens contract per 1 januari 2006, zo zegt Dielessen. ,,Er zijn altijd advocaten bij als het gaat om de invulling van contracten. Die worden altijd juridisch getoetst'', aldus Dielessen. Groenhuijsen is in vaste dienst van de NOS.

In recente interviews in de weekbladen Volkskrant Magazine en HP/De Tijd, laat oud-correspondent Groenhuijsen zich negatief uit over zijn opvolger in Washington, Wouter Kurpershoek, en zijn evenknie in New York Twan Huys. Ook zegt hij niet onwelwillend te staan tegenover het beleid van George Bush. ,,Ik behoor in ieder geval niet tot de modieuze Bush-bashers, tot de kliek van [documentairemaker] Michael Moore, die met zijn film Fahrenheit 9/11 een wel erg gemakzuchtig pamflet heeft gemaakt'', zegt hij in HP/De Tijd. Met Kurpershoek zegt hij in Volkskrant Magazine ,,niet goed'' te zijn. Over Twan Huys: ,,Ik wil gewoon niks met die jongen te maken hebben. Dat weet hij ook.''

Groenhuijsen zou op 1 januari 2006 Journaal-presentator Philip Freriks opvolgen als anchorman van het bulletin van acht uur in Hilversum, maar hij was liever correspondent gebleven, zo bevestigt hij in HP/De Tijd. Ook wil Groenhuijsen graag in Washington blijven wonen, waar hij dertien jaar correspondent was, zo bevestigt Dielessen.

Volgens Dielessen is het voor presentatoren van het Journaal niet verboden hun politieke voorkeur kenbaar te maken in interviews. Maar Dielessen ,,zou het wel op prijs stellen dat áls ze [de presentatoren, red.] iets roepen, ze ook erbij vertellen dat de Journaal-redactie journalistiek onafhankelijk is en dat we onbevooroordeeld het Journaal maken. En dat persoonlijke politieke voorkeuren niet in de berichtgeving terug te vinden zijn'', aldus de NOS-directeur.

Over de vraag of Groenhuijsen in Washington kan blijven wonen wil Dielessen geen uitspraken doen. Of het wenselijk is dat een Journaal-presentator heen en weer moet worden gevlogen tussen Hilversum en Washington in een tijd dat de Publieke Omroep moet bezuinigen op het budget? ,,Bij die opvatting kan ik me wel wat voorstellen'', zegt NOS-directeur Dielessen. ,,Maar ik wil die discussie niet via de publiciteit voeren.''

Dielessen wil niet zeggen of Groenhuijsen mogelijk ook ontslagen zou kunnen worden, al dan niet met een vertrekpremie. ,,We hebben nog een half jaar voor de onderhandelingen'', aldus Dielessen.

De gesprekken met Groenhuijsen liggen momenteel stil. Hans Laroes, hoofdredacteur van het NOS Nieuws en de baas van Groenhuijsen, is momenteel met vakantie. Als Laroes terug is, gaan de gesprekken verder, zo zegt Dielessen.

Charles Groenhuijsen kon niet voor een reactie bereikt worden.