ALKMAAR

Karavaan

Het Noord-Hollandse theaterfestival De Karavaan beleeft zijn laatste week in Alkmaar en Schagen. Polly Maggoo speelt zijn succesvoorstelling Op hoop van zegen, een bewerking van Heijermans' hartverscheurende vissersdrama. Weduwe Kniertje (Joke Tjalsma), die haar man en zonen aan de zee offert, heeft in deze versie ooit iets moois gehad met de boosaardige reder Bos (Helmert Woudenberg). Neem uw zakdoeken mee. In de Huisvuilcentrale is Phylaca te zien, een bewerking met nieuwe muziek van de opera van Brecht en Weill. Twee vrienden ontdekken dat Luilekkerland in een hel kan veranderen.

T/m 14 aug, Alkmaar en Schagen. Inl. 023-5319139 of www.karavaan.nl.

Dance Works

Op het Noord-Hollandse zomerfestival De Karavaan prsenteert dansgroep Dance Works Mind and Matter, een nieuwe dansvoorstelling van Ton Simons. In de Grote Sint Laurenskerk van Alkmaar laat Simons zijn groep dansen op orgelmuziek van Bach, uitgevoerd door organist Reitze Smits. De voorstelling begint bij door de kerkramen gefilterd daglicht en eindigt bij het licht van duizend kaarsen. In oktober is Mind and Matter ook te zien in de Nicolaikerk in Utrecht en op het orgelfestival van Toulouse.

4-7 aug Alkmaar, Grote Sint Laurentiuskerk. Inl. 023- 5319139 of

www.karavaan.nl

AMSTERDAM

De Parade

Reizend theaterfestival De Parade staat deze week in de Amsterdamse modder, met bijvoorbeeld City Animals van Marcus Azzini, waarin de stadsmens als diersoort wordt beschouwd. Samengepropt op één vierkante meter, omringd door een laag hekje, vuren de drie spelers wist-u-dat-weetjes op ons af, alsmede een extreme makeover, een demonstratie menselijk baltsgedrag, en een meerkeuzetest uit een damesblad. Wat wil het wijfje? ,,D. gewoon iemand die bij me blijft.'' Azzini regisseert ook de jubileumshow van Alex Klaassen, die onder meer zingt over een pedofiele badmeester (Het kind in mij).

T/m 5 aug, Amsterdam, Martin Luther King Park. Inl. www.deparade.nl

DEN BOSCH

Boulevard

Meer dan zeventig voorstellingen zijn te zien op het theaterfestival Boulevard in Den Bosch; veelal van jonge theatermakers, op verrassende locaties. Het festival opent morgen op de Parade met straattheater. Actrice Wendell Jaspers speelt in twee voorstellingen. Tij, spelend op een boot op de Ertveltplas, vertelt van een liefde tussen een oudere heer en een meisje, in wie je bijvoorbeeld onderwereldgod Hades en zijn onwillige bruid Persephone kunt zien. C'est ça? Oui, c`est ça, te zien in de Verkadefabriek, is gebaseerd op de film La vie rêvée des anges, over twee samenwonende fabrieksmeisjes.

5-14 aug Den Bosch. Inl. 073-6136771 of www.boulevard.nl.