Al-Qaeda waarschuwt Britten en VS

Ayman al-Zawahiri, algemeen beschouwd als de nummer twee van het terreurnetwerk Al-Qaeda, heeft Groot-Brittannië en de Verenigde Staten gisteren gewaarschuwd voor nieuwe aanvallen.

De ideologische mentor en waarschijnlijk plaatsvervanger van Osama bin Laden deed zijn waarschuwing gisteren in een videoboodschap die, net als eerdere boodschappen van Al-Qaeda, werd uitgezonden door de Arabische nieuwszender Al-Jazira. Waar en wanneer de opname is gemaakt, is niet bekend.

Zawahiri verwees in zijn toespraak naar de aanslagen van afgelopen maand op het Londense stadsvervoer – hij sprak over ,,vernietiging in Centraal-Londen'' – maar hij ging niet zover de verantwoordelijkheid voor die aanslagen op te eisen namens Al-Qaeda. Wel zei hij dat er meer aanslagen zullen volgen zolang de agressie tegen moslims voortduurt, de ,,legers van de ongelovigen'' Irak en andere islamitische landen niet hebben verlaten en de Palestijnen niet in veiligheid kunnen leven. Wie die nieuwe aanslagen gaat uitvoeren, zei hij niet.

De Amerikaanse president Bush reageerde gisteren onmiddellijk op de boodschap van Zawahiri. ,,De verklaring van de nummer twee van Al-Qaeda laat heel duidelijk zien dat Irak onderdeel vormt van de oorlog tegen terrorisme en dat we in oorlog zijn'', zei de president op een personferentie op zijn ranch in Texas.

Hij zei ook dat de VS er niet over peinzen te capituleren in die oorlog door Irak hals over kop te verlaten. ,,Wij zullen in het offensief blijven tegen deze mensen. Het zijn terroristen (..) en ze doden onschuldige mensen. (...) Mensen als Zawahiri vertegenwoordigen een duistere, bekrompen en reactionaire ideologie'', aldus Bush.

Volgens de president zetten de VS in landen als Irak de bakens uit voor vrede voor de toekomstige generaties, en zullen de terroristen daar verslagen worden die niet willen dat ,,de bevolking de democratie en vrijheid krijgt die ze zo hartstochtelijk wenst''.

Bij de aanslagen op de Londense metro en een bus kwamen op 7 juli 56 mensen om het leven. Anders dan Bush wilde de Britse premier Blair niet reageren op de toespraak van Zawahiri. In Londen waren gisteren, precies twee weken na een serie mislukte aanslagen en vier weken na de aanslagen van 7 juli, uit voorzorg meer dan zesduizend politieagenten op de been.