40 agenten gewond bij geweld Ulster

Bij rellen in het noorden van Belfast tussen protestante militanten en de politie zijn veertig politieagenten gewond geraakt. De rellen ontstonden gisteravond nadat zes mannen waren gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een vechtpartij, waarbij vorige maand drie mensen omkwamen.

Er werden bij de rellen benzinebommen gegooid naar een bus en tien auto's werden in brand gestoken. De politie van Belfast vermoedt dat de rellen te maken hebben met het onderzoek dat ze doet naar een twist tussen twee protestantse groeperingen (de LVF en de UVF). Alhoewel er geen bewijs voorhanden is, heeft een woordvoerder van de politie gezegd dat het waarschijnlijk is dat een van de protestante groeperingen achter de rellen zit. ,,Wij gaan ervan uit dat het een georganiseerde aanval was'', zegt een woordvoerder van de politie.

Van de agenten die gewond raakten is niemand in levensgevaar. De woordvoerder zei dat er zoveel benzinebommen gegooid werden dat de politie gestopt is met het tellen ervan.

De minister van Justitie van Noord-Ierland, David Hanson, heeft het geweld veroordeeld. ,,Opnieuw zijn het de protestante militanten die geweld in de protestante woonwijken hebben gebracht'', zei hij.

De IRA, het verboden Ierse Republikeinse Leger, heeft vorige week aangekondigd de wapens in te leveren na een strijd van 35 jaar waarbij ruim 3.600 doden vielen.