Zwarte dozen gevonden

Onderzoekers hebben gisteren de zogenoemde zwarte dozen gevonden van het vliegtuig van Air France dat dinsdag door brand werd verwoest na een misgelopen landing in het Canadese Toronto. De recorders met vluchtgegevens moeten aanwijzingen opleveren over de oorzaak van het ongeluk, waarbij 43 mensen licht gewond raakten.

Onweer, zware regenval en windstoten speelden waarschijnlijk een rol bij het misgaan van de landing. Bovendien wordt er rekening mee gehouden dat het toestel, een Airbus A340-300, remproblemen had door een laag water op de landingsbaan. De piloot slaagde er niet in om op tijd te remmen, en het vliegtuig kwam tot stilstand in een greppel, 200 meter voorbij de landingsbaan.

Alle 309 inzittenden wisten te ontsnappen voordat het toestel door een vuurzee werd overspoeld.

De president van Air France, Jean-Cyril Spinetta, prees gisteren de bemanningsleden van de vlucht voor hun rol bij de vlotte evacuatie van het vliegtuig. De piloot zou het toestel als laatste hebben verlaten, nadat hij via het gangpad had nagegaan dat niemand was achtergebleven.

De crash in Toronto is het eerste grote ongeluk met een Airbus 340, een model dat dertien jaar in de lucht is. Air France schafte het toestel nieuw aan in 1999. Het maakte 3.711 vluchten.