Vijandig bod Frans concern Saint-Gobain op Brits bedrijf

Het Franse bouwmaterialenconcern Saint-Gobain heeft gisteren een vijandig bod van 5,3 miljard euro in contanten uitgebracht op het Britse bouwmaterialenbedrijf BPB.

Twee weken geleden nog stond politiek Parijs op zijn achterste benen om alleen maar het gerucht dat het Amerikaanse drankenconcern PepsiCo een vijandig bod op het Franse voedings- en drankenconcern Danone wilde uitbrengen. De Franse premier verhief daarop Danone tot industrieel Frans ,,kroonjuweel'' dat uit een oogpunt van ,,economisch patriottisme'' moest worden verdedigd. Omgekeerd beklaagt in Londen geen politicus zich nu om het feitelijke vijandige bod van Saint-Gobain op BPB.

Saint-Gobain, vooral bekend van glas, had in 2004 een omzet van 32 miljard euro en een operationele winst van 2,6 miljard euro.

Het zei gisteren in een verklaring ,,teleurgesteld'' te zijn dat het bestuur van BPB diens aandeelhouders het eerdere, en even grote bod van Saint-Gobain niet heeft willen aanbevelen, maar heeft verworpen.

BPB, naar eigen zeggen de grootste fabrikant van gipsplaten ter wereld, behaalde in 2004 een omzet van 2,2 miljard Britse pond (3,2 miljard euro) en een winst vóór belastingen van 180,3 miljoen pond (260 miljoen euro). BPB adviseerde gisteren zijn aandeelhouders het ,,ongevraagde bod'' van Saint-Gobain af te wijzen.

Saint-Gobain vindt zijn bod ,,volledig en eerlijk'', maar het concern wilde gisteren niet bevestigen of dit het finale overnamebod op BPB is.

De Schotse bank en verzekeraar Standard Life, dat een belang van 5 procent in BPB heeft, verklaarde het bestuur van het Britse bedrijf te steunen in zijn afwijzing van het Franse overnamebod. Maar naar verluidt is 15 tot 30 procent van BPB in handen van hedgefunds, en die zouden wel oren naar het Franse bod hebben.

Saint-Gobain biedt 720 pence per aandeel BPB. Vanmorgen stond het aandeel van het Britse bedrijf op de beurs van Londen op 733,50 pence.

Het aandeel Saint-Gobain noteerde vanmorgen op de beurs van Parijs 50,15 euro, nadat het aandeel gisteren sloot op 51,40 euro. Het verlies van 2,43 procent was vanmorgen groter dan het verlies van 0,5 procent van de beursindex CAC in Parijs. De laagste koers van het Franse concern dit jaar was overigens 43,20 en de hoogste 51,55 euro.