Verbrugghe wint proloog ronde Benelux

De Belgische wielrenner Rik Verbrugghe heeft gisteren in Mechelen de proloog gewonnen in de Ronde van de Benelux, die dit jaar door België en Nederland voert.

Verbrugghe fietste bij zonnig weer het 5,7 kilometer lange parkoers door de Belgische stad. In de buurt van de Grote Markt, waar start en finish waren gesitueerd, waren de kinderkopjes nog droog. Hij reed een goede proloog, hoewel het naar eigen zeggen niet zo aanvoelde. ,,Maar ik dacht halverwege: allez, ik ben hier nu toch, dus ik ga vol door tot aan de finish'', zei de renner uit de ploeg van Quick Step. Daar constateerde de 31-jarige Belg dat hij een heel behoorlijke tijd had neergezet: 6.45. Andere tijdritspecialisten moesten echter nog komen. Verbrugghe, die in 2001 de proloog in de Ronde van Italië en in 2002 die van de Ronde van Romandië won, ging er op dat moment nog van uit dat hij de rit niet zou winnen.

Thomas Dekker, de Nederlands kampioen tijdrijden, merkte bij zijn vertrek al dat het ging miezeren. ,,Ik ben al niet de handigste'', zo doelde hij op zijn stuurmanskunsten, ,,en ik voelde mijn achterwiel een paar keer wegglijden'', zei hij tegenover het persbureau ANP. Dekker was tien seconden langzamer dan ritwinnaar Verbrugghe.

Erik Dekker, drievoudig winnaar van de Ronde van Nederland, had zich goed voorbereid op de proloog – hij verkende het parkoers maar liefst zeven keer – maar zonder resultaat, omdat hij door spekgladde straten reed. ,,Het was zaak niet te veel tijd te verspelen.'' Hij werd 55ste, op 18 seconden.

Regen verpestte ook de proloog voor Bobby Julich, de Amerikaanse favoriet van CSC. Hij werd 89ste, op 25 seconden.

De Italiaan Ivan Basso, nummer twee in de Tour de France, heeft gisteren de openingsrit gewonnen van de Ronde van Denemarken. De nummer twee van de Ronde van Frankrijk bleef na 208,5 kilometer (met start en finish in Skive) het peloton negen seconden voor. De Duitser André Greipel won de sprint van het peloton, voor de Noor Kurt-Asle Arvesen.

Bram Tankink heeft gisteravond de Profronde van Maastricht op zijn naam geschreven. Met een kleine voorsprong op de Belg Phillipe Gilbert en Karsten Kroon kwam hij alleen over de finish.

Ronald Mutsaars en Remmert Wielinga krijgen volgend jaar geen contract meer bij de wielerploeg van Rabobank. Eerder werd al bekend dat Mathieu Heijboer en Michiel Elijzen de Nederlandse formatie verruilen voor het Franse Cofidis. Ook Hans Dekkers gaat naar Frankrijk. Hij tekende een contract bij de bescheiden formatie Agritubel.