Venetiaan weer president Suriname

De leider van de creoolse NPS, Ronald Venetiaan, is gisteren opnieuw gekozen tot president van Suriname. Venetiaan (69) begint op 12 augustus aan zijn derde ambtstermijn als staatshoofd. Vice-president wordt Ramdien Sardjoe, voorman van de hindoestaanse VHP.

Het duo van de regerende Nieuw Front-coalitie (de bundeling van de `oude politieke partijen') kreeg in de verenigde volksvergadering een meerderheid achter zich. Daarmee versloegen zij de kandidaten van de NDP (van oud-legerleider Bouterse) en de VVV (een coalitie onder leiding van ex-president Wijdenbosch), Rabin Parmessar en Wilfried Roseval.

Het lukte de afgelopen weken niet de president en vice-president te kiezen in de Nationale Assemblee. Geen van de kandidaten wist hier de steun van de wettelijk vereiste tweederde meerderheid te verwerven. De stemming werd daarom verplaatst naar de verenigde volksvergadering, waarin meer dan achthonderd afgevaardigden uit de districten zijn vertegenwoordigd. Een gewone meerderheid is hier voldoende.

Venetiaan en het Nieuw Front (NF) komen nu opnieuw aan de macht, ondanks een zware nederlaag bij de verkiezingen van 25 mei. Het Front verloor toen bijna een derde van zijn electoraat en de meerderheid in de Assemblee. Om toch te kunnen blijven regeren, heeft het Front een mega-coalitie van acht partijen gevormd. Naast de vier Front-partijen gaat het om de A-combinatie van binnenlandpartijen (met onder meer oud-rebellenleider Ronnie Brunswijk) en de kleine vernieuwingsbeweging DA91. De nieuwe coalitie krijgt een sterke oppositie tegenover zich, geleid door de NDP, die bij de verkiezingen in mei fors won. Premier Balkenende heeft Venetiaan gisteravond gefeliciteerd met zijn herverkiezing.

analyse pagina 4

www.nrc.nl dossier Suriname