Uitmarkt weer in centrum

De Uitmarkt, de jaarlijkse opening van het culturele seizoen in Amsterdam, keert terug naar het centrum van de stad. Het evenement speelt zich volgend jaar af tussen de Dam, de Nes, de Nieuwmarkt en het Muziektheater. Dit jaar, in het laatste weekend van augustus, wordt de 28ste Uitmarkt voor de vijfde keer gehouden op het Museumplein en omgeving.

Jarenlang werd de Uitmarkt beurtelings bij de Dam, het Muziektheater en op het Museumplein gehouden. De eerste twee lokaties vielen gaandeweg af wegens ruimtegebrek. Nu zegt de organisatie het contact met de theaters, musea en bestuurders in het centrum weer te willen herstellen. Voor de Uitmarkt van 2007 wordt zelfs gedacht aan de Oostelijke Handelskade, nabij het nieuwe Muziekgebouw en de Openbare Bibliotheek die daar wordt gebouwd. ,,Deze lokaties zijn veel minder compact dan het Museumplein,'' zegt directeur Thérèse van Schie van het organiserende Amsterdams Uitburo. ,,Daar ontstaat dus een totaal andere sfeer, met veel meer grandeur.''

Het huidige festivalterrein wordt dit jaar uitgebreid met een route door het nabije Vondelpark, waar alle podia en kramen voor kindertheater komen, samen met het kinderboekendeel van de Boekenmarkt en kinderfilmvertoningen in het Filmmuseum.

Op het Museumplein wordt de Uitmarkt op vrijdagavond 26 augustus geopend met een programma met onder meer het Nederlands Dans Theater en een ode aan Ramses Shaffy. De opening wordt rechtstreeks op Nederland 3 uitgezonden door de NPS. Voor het uitzenden van andere Uitmarkt-onderdelen, zoals in het verleden, bestaat in Hilversum geen geld en belangstelling. Ter afsluiting, op zondagavond, speelt het Orkest van het Oosten de rock-opera Barcelona, die in 1988 door Freddy Mercury van Queen werd geschreven voor een duetten-cd met de sopraan Montserrat Caballé.