Turken lijden een gevoelige nederlaag

In Trabzon werd gevreesd voor ernstige incidenten, nadat de plaatselijke voetbalclub Trabzonspor gisteravond door het Grieks-Cyprische Anórthosis was uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League. Maar ongeregeldheden bleven uit in de Turkse stad aan de Zwarte Zee.

In Larnaka hadden de Grieken de eerste wedstrijd met 3-1 gewonnen, voor de Turken was de 1-0 overwinning van gisteravond onvoldoende om zich te plaatsen voor de derde kwalificatieronde voorafgaand aan het lucratieve toernooi. Het was de eerste voetbalwedstrijd tussen een Turks en een Grieks-Cyprisch team sinds de opsplitsing van Cyprys in 1974, en ook de eerste keer dat een Cyprische club zover doordringt in de voorronden van de Champions League.

Na afloop raakte Grieks-Cyprus in een feeststemming, die nog werd verhoogd toen laat in de nacht de spelers terugkeerden, samen met ongeveer honderd supporters die de in verschillende opzichten zware reis hadden meegemaakt. Onder hen bevond zich ook europarlementariër Jannákis Mátsis. Bij aankomst in Turkije werden ze allen door de douane – met speurhonden – onderworpen aan een uitvoerige controle, waarbij schoenen en soms ook sokken moesten worden uitgetrokken.

Turkse kranten leefden zich uit in ongebreideld patriottisme, de zoon van de Turks-Cyprische oud-president, Sérdar Denktas, had 20.000 vlaggen naar het stadion gestuurd.

De winnende ploeg, Anórthosis, werd in 1911 opgericht in het nu door de Turken bezette Famagústa en speelt zijn thuisduels als `vluchteling' in Larnaka.

De Turkse regering bevestigde dezer dagen nog maar eens dat het de republiek Cyprus ondanks druk uit de Europese Unie voorlopig niet zal erkennen. Cyprische schepen en vliegtuigen worden nog steeds niet toegelaten in de Turkse havens en vliegvelden. Vliegtuigen met voetballers sinds gisteren dus wel.

    • F.G. van Hasselt