Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Verslag van het provinciebezoek van koningin Beatrix aan Friesland waar zij een rondleiding krijgt op het eiland Terschelling. Bovendien bekijkt zij een vlootschouw op het Pikmeer. Verder aandacht voor het Friesch Museum in Leeuwarden dat verrast werd door een fors legaat van de overleden architect Abe Bonnema. Ned.2, 18.25-19.05u.

Nova. Een gesprek met de Nederlandse Irakees die aan Amerika uitgeleverd dreigt te worden en in de serie over Nederland, regeltjesland aandacht voor ziekenhuizen. Ned.3, 22.20-22.45u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: Fatale herkeuring. Herhaling van de uitzending over de herkeuring van 325.000 arbeidsongeschikten. De nieuwe regels zijn zo streng dat mensen met een zware handicap of kanker volledig worden goedgekeurd. Ned.3, 21.00-21.40u.

De biologische klok. In deze tweede aflevering over vrouwen die nog zwanger willen worden Betty die haar ouderschap wil delen met een bevriend homopaar. Als het kind er is zullen ze als co-ouders het kind opvoeden. Ned.1, 22.44-23.14u.

Overleven: Stille storm. In 2001 ontdekten wetenschappers in Melbourne menselijke resten die 40 jaar in een geheime opslagplaats hadden gestaan. In de as zaten sporen van een bijproduct van atoomproeven dat kanker kan veroorzaken. Onderzoeker Hedley Marstan kreeg na 40 jaar gelijk. Hij beweerde dat weilanden in het hele land besmet waren nadat de Britten in de jaren '50 atoomproeven deden in Australië. Canvas, 22.15-22.55u.

Vergezicht: Bollebozen. Zie tv-vooraf. Ned.3, 23.35-0.30u.

PRAATPROGRAMMA

Vinger aan de pols. Gesprek met vier vrouwen die lijden aan het MRK-syndroom, zij werden geboren zonder baarmoeder. In de bloei van hun leven komen ze daarachter, wanneer ze maar niet ongesteld worden. Jarenlang worstelen ze met hun identiteit en hun seksuele leven. Ned.2, 19.55-20.40u.

FILM

.Il buono, il brutto, il cattivo / The Good, the Bad and the Ugly (Sergio Leone, 1966, Italië). Derde, stijlvol gewelddadige spaghettiwestern die Leone met Clint Eastwood maakte was een internationaal kassucces. Ambivalente held Eastwood zoekt, net als Lee Van Cleef en Eli Wallach, fortuin tijdens Amerikaanse Burgeroorlog. RTL5, 20.30-23.30u.

.A.I. Artificial Intelligence (Steven Spielberg, 2001 VS). Door Stanley Kubrick bedacht project werd postuum voltooid door zijn vriend Spielberg, mede als hommage aan 2001, A Space Odyssey. In de toekomst wil een volmaakt robotkind, met bewustzijn en gevoel (Haley Joel Osment), net als Pinocchio zo graag een echt jongetje worden. Spielberg haalt er meer sprookjes bij, in knap, soms te vet aangezet, maar veelduidig entertainment. Net5, 20.30-23.10u.

Sibirski Tsirioelnik / The Barber of Siberia (Nikita Mikhalkov, 1998, Rusland/Frankrijk/Italië/Tsjechië). Gebrekkig verteld verhaal over Amerikaanse dame van lichte zeden (Julia Ormond) die anno 1898 in Rusland een generaal moet verleiden, leidt tot een staaltje allegorische edelkitsch, vol met pretentieuze bespiegelingen over het wezen van Rusland en de Russische mens. Canvas, 0.00-2.50u.

.The Fabulous Baker Boys (Steve Kloves, 1989, VS). Prachtig-weemoedig, tot in de kleinste details beheerst groepsportret van twee broers annex lounge-pianisten (Jeff en Beau Bridges) en hun nieuwe zangeres (Michelle Pfeiffer), wier brille onverwachts de zon laat schijnen in vergooide levens. BBC1, 0.05-2.00u.

.Requiem for a Dream (Darren Aronofsky, 2000, VS). De regisseur van Pi maakte een heftige film waarin vier personages, onder wie Ellen Burstyn, ten onder gaan aan contactarmoede en drugsverslaving. Hij verbeeldt hun ervaringen met groothoeklenzen, slow motion, stop motion, subjectieve cameravoering en wat hij `hiphopmontages' noemt. RTL5, 0.25-2.10u.

RADIO

De avonden. Onder meer het derde deel van een twaalfdelige reisreportage van Han Reiziger en Jan Wagenmeester over Mozart. In het laatste uur de passie van een taxichauffeur voor de vooroorlogse stemkunstenares Stella Fontaine. 747AM, 20.25-21.00u.

1 op de middag. Aandacht voor de vraag of homoseksuelen aan het verrechtsen zijn na de incidenten uit de afgelopen maanden waarbij homo's slachtoffer werden van geweld van jonge Marokkanen. Ook een gesprek met de Amerikaanse journalist Chris Crain en COC-voorzitter Frank van Dalen. Morgen, Radio 1, 14.04-17.00u.