Streekkrant voor de afhakende lezer

Met een goedkope, kleinere streekkrant probeert regionaal dagblad De Gelderlander zijn teruglopende oplage te redden. Streekkrant De Vallei verschijnt dagelijks in de gemeenten Ede, Rhenen, Veenendaal en Wageningen en bevat louter regionaal nieuws.

De nieuwe streekkrant telt 20 pagina's en is vanaf september te koop voor vijftig cent. Volgens directeur René van Zanten zal De Vallei lezers trekken die nu geen krant meer lezen omdat ze te weinig tijd hebben of een abonnement te duur te vinden.

De streekkrant is kleiner (half dagbladformaat) en bevat alleen lokale en regionale nieuwtjes. Een bomaanslag in Londen of een vliegtuigcrash in Canada zal de voorpagina niet halen. ,,We hebben getest met internationale nieuwtjes in onze proefedities, maar dat vonden de mensen maar verwarrend'', aldus Van Zanten.

De Gelderlander, onderdeel van uitgever Wegener, kampt net als veel andere kranten met dalende lezersaantallen. Het afgelopen jaar zakte de oplage met 5 procent tot 178.000. De edities rond Veenendaal en Wageningen, goed voor zo'n 12.000 abonnees, bevinden zich volgens Van Zanten in de gevarenzone. De proef met de streekkrant duurt tot eind 2006. ,,Als De Vallei in die tijd nog eens evenveel abonnees zou halen, is de krant voor ons een kostendekkende operatie.''

De nieuwe streekkrant moet opboksen tegen huis-aan-huis-bladen, die gratis bij alle bewoners in de bus vallen en veel lokaal nieuws brengen. ,,Met een frequentie van vijf maal per week en een hogere journalistieke ambitie kunnen we die concurrentie wel aan'', zegt hoofdredacteur Ulco Jonker. Het nieuws in De Vallei is ook in de gewone Gelderlander-editie te lezen, maar wordt `frisser en leesbaarder' gepresenteerd. Extra lokaal nieuws is in de nieuwe krant niet te vinden.

Het risico bestaat dat bestaande abonnees van De Gelderlander ook overstappen op de goedkopere streekkrant, beaamt Jonker: ,,We moeten wel met nieuwe initiatieven komen om de lezers te behouden. Als je stil gaat zitten afwachten weet je zeker dat je het niet redt.''

Uitgeverij Wegener rondt op dit moment in de Randstad een fusie af van zeven regionale dagbladen met het Algemeen Dagblad. Deze fusie staat volgens Jonker geheel los van de proef met de streekkrant. Als het experiment een succes blijkt, overweegt De Gelderlander een tweede streekkrant in het gebied rond Tiel.

Zie ook het artikel over de opkomst van lokale nieuwssites op www.nrc.nl: Dorpsnieuws wordt populair op wereldmedium