Spaghetti of asperges, daar gaat het om

Een zakenmens die van duidelijkheid houdt, zou die liever in Nederland of in Italië opereren? Veel ondernemers zullen voor Holland kiezen, maar daarmee maken zij een inschattingsfout. Regels zijn regels, juist in Italië.

De luchtvaarders van KLM dachten een paar jaar geleden een verbintenis met Alitalia te kunnen verbreken. Een duur besluit. Contract was contract, ook volgens een onafhankelijke arbitragecommissie. Een scheidingsboete van 275 miljoen euro bracht Alitalia de eerste winst in jaren.

Als de regels in het geding zijn, kan de Italiaanse justitie nogal assertief optreden. Zie de voortvarende wijze waarop de top van Parmalat werd aangepakt toen de jarenlange zwendel bij het zuivelconcern aan het licht kwam. De top van bank Pop Italiana, die iets te graag Antonveneta wil inlijven, voelt momenteel aan den lijve hoe het is als het Italiaanse openbaar ministerie zich tegen je keert. Met ABN Amro als lachende derde. De interventie van justitie geeft ABN Amro weer hoop in de strijd om bank uit Padua.

Getronics kende levensgrote problemen in Italië. Het automatiseringsbedrijf zal Italië niet snel noemen als land waarvan je weet waar je aan toe bent. Maar dat ligt eerder aan de automatiseerder dan aan Italië. Toen de vorige top het bedrijf net zo lang had laten bungelen tot er een zijden draadje overbleef, kwam er nog net op tijd een nieuwe directie die tot de ontdekking kwam dat de Italiaanse divisie voor acute nood zorgde.

Inmiddels is Getronics weer boven Jan (Docter). Gisteren maakte het bedrijf weliswaar een halfjaarverliesje bekend, maar het verliesje in de eerste helft van 2004 bleek een winstje te zijn geworden door nieuwe boekhoudregels. Met een leuke opsteker uit Italië: drie orders zijn binnengesleept ter waarde van 37 miljoen euro. Opdrachtgever: de Italiaanse justitie.

Ook Wolters Kluwer profiteert van de manier waarop Italianen de voorschriften tot zich nemen, zo blijkt uit de cijfers die de uitgever gisterochtend publiceerde. De divisie juridische en fiscale uitgaven van Wolters Kluwer draait in Italië als een zonnetje.

Hoezo, flamboyante praatjesmakers? Hoezo, mediterrane marchandeurs? Wat nu, Italiaanse toestanden? Nederlandse bedrijven doen, als zij zich aan de regels houden, goede zaken met Italianen, de regelneven van Europa.

Voormalig Philips-president Cor Boonstra vond het elektronicaconcern maar een rommeltje. Philips was volgens hem een bord spaghetti, dat moest een bord asperges worden. Wat een mores. Een echte Italiaan, die Boonstra.

    • Jeroen Wester