Sondheim

Desirée, de door alle wateren gewassen actrice in de musical A little night music, heeft haar zinnen gezet op de advocaat Fredrik, met wie ze in haar jongere jaren al eens een verhouding heeft gehad. De scène waarin Fredrik haar zegt dat hij een ander verkiest, ging aanvankelijk vooral over zijn motieven om haar af te wijzen. Pas tijdens een repetitie zag Stephen Sondheim dat het veel beter zou zijn de nadruk te verleggen naar de desillusie van Desirée. De volgende middag kwam hij terug met een nieuw lied voor haar, `Send in the clowns', dat prompt de grootste hit uit zijn totale musical-oeuvre werd. Dit verhaaltje wordt verteld in het tekstboekje bij de bijzondere cd Sondheim sings, waarop de interessantste musicalmaker van de laatste vijftig jaar voor het eerst zelf zingend te horen is. Er staan negentien nummers op, vooral afkomstig uit 's mans vroege musicals – en soms ook te elfder ure om dramaturgische redenen geschrapt, want Sondheim is in staat zelfs de mooiste liedjes te laten sneuvelen als ze niet in de intrige of de karakterontwikkeling passen. Hij heeft deze opnamen gemaakt als demonstratiemateriaal – en zo zingt hij de nummers dan ook, zichzelf kordaat begeleidend op de piano alsof hij een heel orkest tot klinken brengt. Dat niet elke noot er vlekkeloos uit komt, weet hij ruimschoots goed te maken door zijn enthousiasme en flair. De cd wordt aangekondigd als Volume 1, dus er komt hopelijk nog meer.

Sondheim sings. PS Classics PS-9529

    • Henk van Gelder