Reusachtige kaatser geeft 152ste PC kleur

Het favoriete partuur van de gebroeders Wassenaar en Rutmer van der Meer won gisteren in Franeker de 152ste PC. De boomlange Chris Wassenaar werd uitgeroepen tot koning, ofwel beste kaatser van het toernooi.

Een laatste boppeslach van voorinse Jacob Wassenaar (24) bracht het partuur van Rutmer van der Meer en zijn broer Chris uit Minnertsga de winst van de 152ste PC-kaatswedstrijd. De favorieten versloegen in de finale het driemanschap Cornelis Terpstra, Johan van der Meulen en het jeugdige kaatstalent Herman Sprik (19) met 5-1 en 6-4. Na de beslissende slag vielen de beide broers Wassenaar elkaar op het zompige speelveld in de armen. De 32-jarige Chris Wassenaar, vanwege zijn reusachtige gestalte (2 meter 10) `De Reus van Minnertsga' genoemd, zag zijn droom uitkomen: spelen met zijn jongere broer Jacob en de PC winnen. Hij sprak van ,,een geweldig gevoel''.

De PC is een afkorting van Permanente Commissie en geldt als de belangrijkste van de in totaal zeshonderd kaatswedstrijden van Friesland, waaraan de 48 beste mannelijke kaatsers meedoen.

De overwinning van het partuur Van der Meer kwam niet als een verrassing. Wassenaar won de afgelopen maanden negen van de in totaal zeventien hoofdklassementtoernooien en drie tweede prijzen. De servicemonteur, die al eerder PC-koning werd in 2001 en de PC al eens in 1997 won, behaalde dit jaar maar liefst dertien koningsschappen, een record. Een favorietenrol waarmaken getuigt van ,,grote klasse'', zei voorzitter Jan van der Mei van de Permanente Commissie bij de prijsuitreiking. ,,Die legt namelijk een enorme druk op je. Jullie waren overmachtig.''

Toch had het partuur Rutmer van der Meer het de hele dag niet gemakkelijk. Hoewel de eerste en tweede omloop werden gewonnen met 5-2 en 5-3, was de tegenstand in de halve finale van het partuur Klaas Berkepas, Dirk-Jan van der Woud en Auke van der Graaf sterk. Berkepas had daarvoor de winnaars van vorig jaar verslagen, het partuur Johan Abma, Pieter Scharringa en Daniël Isinger. Wassenaar c.s. wonnen wel met 5-5 en 6-2, maar moesten diep gaan. Het partuur van Berkepas kwam op een 4-3 voorsprong. Een zitbal (vergelijkbaar met een ace bij tennis) van Wassenaar en enkele magnifieke opslagen vol effect, brachten uiteindelijk de finaleplaats voor de Wassenaars en Van der Meer veilig. Daarin leken ze aanvankelijk korte metten te maken met hun tegenstanders Cornelis Terpstra (23), student uit Groningen en koning in 2002, opslager Johan van der Meulen en Herman Sprik. Hoewel de laatsten steeds op voorsprong kwamen van 6-2 en 6-4 in het eerste en tweede ,,eerst'' (vergelijkbaar met een game bij tennis), was de volle winst voor Wassenaar. Al snel stonden zij op een 3-0 voorsprong.

Het leek een korte finale te worden, tot de boomlange Wassenaar twee keer zijn opslag uitsloeg en het partuur Berkepas terugkwam tot 6-6 in het vierde eerst. Wassenaar maakte zijn misslag echter goed door een zitbal te slaan en daarmee uit te lopen naar 4-0. Het 10.000-koppige publiek, dat dicht op het heilige grasland van de kaatsarena het Sjukelân zat, koos openlijk partij voor de underdog. De toeschouwers klapten voor Van der Meulen, Terpstra en Sprik. Gejuich klonk toen Terpstra een ,,zitbal'' sloeg en de stand op 6-2 terugbracht in het vijfde eerst.

Wel punten scoren, maar slechts één spel aan de telegraaf (het scorebord) zien hangen, was zuur voor de verliezers. PC-voorzitter Van der Mei stak hen echter een hart onder de riem: tweede worden is ook heel mooi. En het partuur had een prima toenooi gespeeld met fraaie overwinningen, vooral die in de halve finale. De jonge Sprik, die al zijn derde PC kaatste, zei voor Omrop Fryslân dat zijn partuur de punten eenvoudig had weggegeven. ,,En dat had niet mogen gebeuren.'' ,,Maar'', zo gaf hij sportief toe, ,,het partuur Van der Meer kaatste beter.''

De winnaars van de tweede kregen behalve een zilveren medaille per persoon twee gouden tientjes en waardebonnen ter waarde van 1.500 euro. Voor de winnaars drie gouden tientjes en 2.250 euro aan waardebonnen. Wie koning, ofwel beste speler van het toernooi zou worden, was na de overwinning een uitgemaakte zaak. Na het gebruikelijke geheime beraad koos de jury Chris Wassenaar. De man met de grote handen kreeg de oude zilveren koningsbal uit 1883 omgehangen. Wassenaar is nu al een legendarische kaatsheld met in totaal vijftig koningstitels in tien jaar. Zijn naam prijkt bij de beste twintig kaatsers aller tijden. Volgend jaar zal hij met zijn twee teamgenoten voorafgaand aan de 153ste PC, die bol staat van de tradities en rituelen, in een koets een triomftocht door de straten van Franeker rijden.

    • Karin de Mik