Oermuis verdwijnt

Computerbedrijf Apple, onder meer bekend van de iPod muziekspeler, stapt na lang aarzelen over op een moderne muis. Gebruikers van een Apple Macintosh-computer waren de laatste groep computeraars die nog met een rudimentaire éénknops-muis werkten, tot verbazing van veel Windows-gebruikers.

De nieuwe muis genaamd `mighty mouse' heeft een scrollwiel waardoor gebruikers snel heen en weer kunnen schuiven in een tekst of op het internet. Niets nieuws voor de meeste pc-gebruikers, maar Apple leverde standaard bij elke Macintosh nog altijd een muis die maar uit één knop bestaat. Met die eenknopsmuis klampte de fabrikant zich vast aan het ontwerp van de allereerste computermuis uit 1963. Deze oermuis uit de begintijd van het computertijdperk was grotendeels gemaakt van hout.

In de loop der jaren is Apple's besturingssysteem wel aangepast voor gebruik met scrollmuizen van andere merken, maar de Apple-muis bleef even karig uitgerust als daarvoor. Zelfs een tweede (rechter-)muisknop was de ontwikkelaars te veel: de rechtermuisklik - vaste prik voor de Windows-gebruiker - ontbrak geheel.

De `mighty mouse' is de eerste Apple-muis die kan scrollen, zowel horizontaal als verticaal.

Het witte apparaatje kost in Nederland 55 euro en beschikt ook vier aanraakgevoelige knoppen.