Meisje (11) ontloopt celstraf

De elfjarige Maribel Cuevas was het geplaag van Elijah Vang (8) zat. Hij had haar met een waterballon bekogeld en had haar meerdere keren uitgescholden. En dus gooide ze een steen naar hem om hem weg te jagen. Ze raakte de jongen en zijn voorhoofd moest worden gehecht. Hoewel het vaker voorkomt dat kinderen elkaar pijn doen, eindigt een dergelijk incident zelden in een arrestatie, een voorlopige hechtenis van vijf dagen in een jeugdgevangenis en een maand huisarrest.

Het proces dat gisteren zou plaatsvinden in de Californische stad Fresno werd gestaakt nadat Maribels advocaten een akkoord sloten met de openbaar aanklager. Het meisje heeft bekend een misdrijf te hebben gepleegd. Ze heeft een voorwaardelijke celstraf van zes maanden gekregen en zal samen met het jongetje een verzoeningsprogramma moeten volgen. Als het proces was doorgegaan, had de elfjarige vier jaar gevangenisstraf kunnen krijgen wegens mishandeling met een dodelijk wapen.

De zaak hield Californië sinds Maribels arrestatie in april bezig. De politie van Fresno meent dat het hier niet ging om kinderspel. ,,Als ze hem op zijn slaap had geraakt, had hij dood kunnen zijn'', aldus een politiewoordvoerder. Maribel zou opzettelijk een zware steen hebben opgepakt en hebben verklaard dat ze Elijah wilde laten bloeden. Ook zou het meisje zich verzet hebben bij haar arrestatie en een agent hebben gekrabd en geschopt. Haar moeder, die geen Engels spreekt, probeerde nog met de agenten te praten en te vertellen dat haar dochter agressief kon worden, maar deze spraken geen Spaans. De politie reageerde met de inzet van drie politieauto's en een helikopter en noemt dit een juiste inzet van manschappen en materiaal bij een misdrijf.

Veel inwoners van Fresno spreken schande van het incident en stonden vanochtend bij de rechtszaal. ,,Dit was geen zware misdaad. Dit waren twee jonge kinderen die ruzie hadden'', zei advocaat Richard Beshwate gisteren ten overstaan van journalisten.