Lijk mogelijk van vermiste vrouw Utrecht

De politie heeft gisteren een stoffelijk overschot gevonden in de Utrechtse wijk Overvecht. Wellicht gaat het om Ilona Németh, een jonge vrouw die een jaar geleden spoorloos verdween.

Het lichaam lag begraven in een groenstrook achter de gymzaal van een school aan de Van Brammendreef, vlakbij station Utrecht Overvecht. Na nieuwe tips in de verdwijningszaak van Ilona Németh is de politie gisteren gericht gaan zoeken in de groenstrook. Speurhonden leidden naar de plek waar het lichaam is gevonden. Het stoffelijk overschot is overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk, waar het nu wordt onderzocht. Sectie moet uitwijzen of het inderdaad om Ilona Németh gaat.

Ilona Németh (1970) verdween op 16 juli 2004, nadat ze 's ochtends vroeg haar woning had verlaten. Op werkdagen fietste ze van haar woning in de Utrechtse wijk Zuilen naar station Overvecht, daar ging ze met de trein naar haar werk in Hilversum. Uitgebreid onderzoek leverde het afgelopen jaar geen enkele aanwijzing op. Alleen Ilona's fiets werd teruggevonden in een ander deel van Utrecht.

Begin dit jaar kreeg het onderzoek een nieuwe wending door een mogelijk verband met de verdwijning van een andere jonge vrouw, Maria van der Zanden uit Putten. Zij wordt vermist sinds 6 augustus 1994. De twee vrouwen waren eind jaren '80 allebei lid van een christelijke jeugdvereniging in Nijkerkerveen. In een uitzendig van Tros Vermist werd een foto getoond met beide vrouwen. Nieuwe tips leverden echter niets op.

Drie weken geleden, met een jaar verdwijning als aanleiding, begon de familie van Ilona Németh een klein media-offensief. Ook lanceerden zij een website, bedoeld om mogelijke getuigen alsnog op te sporen. Deze opzet lijkt geslaagd. De politie ontving zo'n twintig tips, waaronder een die leidde tot de vondst van gisteren. Wat deze getuige precies heeft verteld, wil de Utrechtse politie niet kwijt. ,,Het was een combinatie van aanwijzingen, geen eenduidige herinnering.''

De groenstrook en de naastgelegen sloot zijn al eerder onderzocht met speurhonden en een helikopter. Volgens de politiewoordvoerder is het allerminst zeker dat het lichaam er toen al lag. ,,Het kan zijn dat het lichaam daar pas later is begraven. Een misdrijf hoeft niet daar gepleegd te zijn. Het lichaam lag naast een voetpad, het fietspad is aan de andere kant van het water. We hebben nog veel vragen.''