Italië stelt besluit over Fazio uit

De Italiaanse regering heeft gistermiddag geen besluit genomen over de positie van Antonio Fazio, de in opspraak geraakte president van de Italiaanse centrale bank. De meningen in het kabinet zijn verdeeld.

De positie van Fazio is ter discussie komen te staan door de biedingsstrijd van de Nederlandse bank ABN Amro om de Italiaanse bank Antonveneta. ABN Amro heeft meer dan 7 miljard euro voor die bank over, maar wordt tegengewerkt door bankpresident Fazio en tegenbiedingen van een concurrerende bank, Popolare Italiana met als topman Gianpiero Fiorani.

Minister van Economische Zaken Domenico Siniscalco presenteerde gisteren een rapport over de affaire aan het kabinet van Berlusconi. Uitgelekte telefoongesprekken tussen Fiorani en Fazio hebben de bankpresident in het nauw gebracht. Fiorani blijkt een vriendschappelijke relatie te hebben met Fazio, de enige centrale bankier in Europa die voor het leven is benoemd.

De rechter die eerder deze week Fiorani twee maanden schorste, stelde vast dat er in de overnamestrijd rond Antonveneta frauduleuze handelingen zijn verricht, met ,,gewetenloze samenspanning door relevante institutionele organen''.

De minister van Economische Zaken waarschuwde zijn collega's in het kabinet dat de uitgelekte telefoongesprekken de reputatie van Italië door het slijk halen. Maar minister van Sociale Zaken, Roberto Morani, verklaarde gisteren na afloop tegen persbureau Reuters dat er geen beschuldigingen zijn geuit aan het adres van Fazio. ,,We hebben niet gesproken over een andere zittingstermijn, noch over enige andere interventie bij de centrale bank van Italië.''

Minister van Cultuur, Rocco Buttiglione, die vorig jaar na veel kritiek op zijn uitlatingen over homoseksuelen geen Europees Commissaris kon worden, zinspeelde erop dat de regering na de zomervakantie – dus in september – de regels in het bankwezen kan wijzigen. Siniscalco zal daar in de herfst voorstellen voor doen. Politiek analisten verwachten dat Berlusconi vóór de verkiezingen van zomer 2006 de problemen rond de centrale bank wil hebben opgelost.

Gespeculeerd wordt op een leeftijdsgrens van 70 jaar voor de president van de centrale bank of een beperking van de zittingsduur tot maximaal twaalf jaar. Beide voorstellen houden een vertrek van Fazio op korte termijn in. (Reuters, Dow Jones)

www.nrc.nl: archief

ABN Amro