`In de stad pak ik zoveel mogelijk de fiets'

Door de stijgende benzineprijzen zoeken steeds meer automobilisten goedkope tankstations op. ,,Maar ik moet er niet voor hoeven omrijden.''

,,Toch knap dat ik voor 55 euro in zo'n kleine Opel Corso krijg he?'' Journaliste Suzanne Eijgenraam (23) heeft net haar tank volgegooid bij het Esso-pompstation aan de Gordelweg in Rotterdam. De prijs van 1,36 euro voor een liter euro-benzine, die op een hoge zuil staat aangegeven, maakt dat ze naar eigen zeggen voor het eerst meer dan 50 euro moet neerleggen voor veertig liter brandstof. Vandaag maakt de prijs dan toevallig niets uit, want ze tankt voor haar werk, ,,en dat kan ik declareren''. Maar in privésituaties maakt ze door de hoge benzineprijs wel degelijk minder vaak gebruik van de auto. ,,In de stad fiets ik nu zoveel mogelijk.'' Haar moeder doet haar eigen auto weg vanwege de stijgende kosten.

Taxichauffeur Gerard de Wild (52), die bij hetzelfde station zijn donkerblauwe Seat wast, doet door de hoge prijzen in privéomstandigheden minder vaak een beroep op de auto. Wekelijks legt hij nog zo'n 150 kilometer voor zichzelf af. Dat was 250 kilometer. ,,Normaal pak je voor de boodschappen de auto, nu ga ik lopend.'' Dat hij vanochtend bij Esso staat, komt doordat hij nu voor zijn werk tankt. ,,Dat trek ik van de belasting af.'' Voor privégebruik wijkt hij uit naar een zelfstandige pomp op industrieterrein Boezembocht.

Deze pomp, tankstation Avia, wordt gerund door Leendert Sandifort (56). Volgens hem stijgt de toeloop naar zijn station met de maand. De toename verklaart hij door de lage prijzen waar hij mee adverteert: `Benzine/diesel 6 cent korting!', staat buiten op een groot spandoek. Sandifort legt uit dat hij standaard 6 cent onder de prijs van de concurrenten duikt, ongeacht de marktprijs voor benzine. Kost een liter diesel elders 1,05 euro, dan berekent hij 99 eurocent. ,,Omdat ik zelfstandig inkoop, kan ik een lagere prijs hanteren. Ik heb dan wel een lagere winstmarge, maar dat wordt gecompenseerd door de grotere omzet.'' Sandifort heeft het afgelopen jaar 4 miljoen euro omzet geboekt. Hij heeft ook nog een tweede pomp, in Spijkenisse.

,,Ik kom wel hierheen met het idee dat het goedkoper is'', zegt Monique de Smet (41). De begeleidster in de sociale psychiatrie heeft zojuist bij Avia 33 euro betaald voor 25 liter benzine. De Smet, die de auto vooral gebruikt voor ,,uitstapjes'', zegt niet minder frequent auto te rijden door de stijgende prijzen. Wel zoekt ze als het even kan een goedkoop station op. ,,Maar ik moet er weer niet voor hoeven omrijden.''

Betonhersteller Ton de Vos (42) heeft Avia eergisteren welbewust opgezocht om te tanken en vandaag wast hij er zijn Seat. ,,Zeker in de vakantie, nu ik meer voor mijzelf rij, zoek ik naar een goedkope pomp.'' Ongeveer duizend kilometer heeft hij afgelegd, waaronder een uitje naar een pretpark in Duitsland. Het prijsverschil over de grens viel hem op: ,,Daar kost een liter Super 1,22 euro, hier wel 1,40 euro.''

    • Mark Schenkel