IMF: herstel eurozone futloos

Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) voorspelt dat de eurozone minder snel zal herstellen dan het fonds in april nog voorzag. Het spreekt van een ,,futloos'' herstel. Tegelijkertijd zei gisteren Michael Deppler, directeur Europa van het IMF, dat ,,pessimisme over Europa overdreven wordt''.

Het IMF voorspelt nu dat de economische groei van de eurozone dit jaar uitkomt op maximaal 1,3 procent tegenover nog 1,6 procent in april. Voor 2006 voorspelt het IMF een groei van 1,9 procent tegenover nog 2,3 procent in april.

De euro wint intussen weer aan kracht tegenover de dollar. Vanmorgen stond in Londen de euro met 1,23 dollar voor één euro op het hoogste punt sinds twee maanden. Maar de appreciatie van de euro beschouwt het IMF in zijn jongste jaarrapport over de eurozone als een risico, net als de hoge olieprijzen. De eurozone blijft er kwetsbaar voor.

Het IMF signaleert dat de binnenlandse bestedingen door consument en bedrijven maar niet willen aantrekken. Nadat die in 2004 met 1,9 procent groeiden (2003: 1,2 procent en 2002: 0,4 procent), vallen ze dit jaar weer terug en groeien ze met 1,3 procent.

Volgens IMF-directeur Deppler moet de Europese Centrale Bank de rente verlagen indien het Europese herstel verder tegenvalt. Vandaag komt het bestuur van de ECB bijeen. Alom wordt verwacht dat de bank de rente opnieuw onveranderd zal laten. Die staat sinds juni 2003 op twee procent.

Deppler vindt dat er anderzijds te veel pessimisme over de structurele ontwikkeling van de Europese economie is, hoewel loonmatiging en structurele hervormingen zich wel degelijk al uitbetalen. Zo noemde Deppler de sociale hervoming in Duitsland (`Hartz') en de pensioenhervorming in Frankrijk ,,grote hervormingen''.

Het ergste is volgens hem achter de rug. De eurozone herstelt zich nu na een scherpe vertraging in het tweede kwartaal. Dat neemt niet weg dat de prestaties van de eurozone beneden de maat blijven.

De stijging van de consumentenprijzen in de eurozone raamt het IMF voor dit jaar op 2,1 procent. Vanmorgen meldde het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS) dat in Nederland de consumentenprijzen in juli met 0,1 procent daalden ten opzichte van juni. Dit is gelijk aan de prijsdaling tussen juni 2004 en juli 2004, zodat de inflatie gelijk bleef. Net als in juni lagen de prijzen 1,6 procent hoger dan vorig jaar, zei het CBS. De woninghuren zijn per 1 juli van dit jaar gemiddeld met 2 procent gestegen. Sinds 1959 is een zo lage stijging van de huren niet voorgekomen. Vorig jaar stegen de huren in juli nog met 3,1 procent.