Icarus van Duitsland

De aankondiging kwam niet als een verrassing. Al geruime tijd immers lag Duitslands beroemdste skispringer met zichzelf overhoop. Gisteren besloot Sven Hannawald een einde aan alle onzekerheid te maken: Hanni stopt met onmiddellijke ingang met topsport.

Vorig jaar leek de carrière van de 30-jarige schansspringer al ten einde, toen artsen het burn-outsyndroom constateerden bij de tweevoudig wereldkampioen, die geboren werd in het voormalige Oost-Duitsland. Hannawald voelde zich de gevangene van zijn eigen populariteit; paniekaanvallen hadden hem in de greep. ,,Weg wilde ik, alleen maar weg, ongeacht waar ik was'', zei hij in een van zijn spaarzame interviews tegenover het tijdschrift Stern.

Maar Hannawald weigerde te capituleren. Hij ging in therapie, werd genezen verklaard, maar de behandelende artsen drukten hem op het hart de topsport vaarwel te zeggen: het `bedrijfsrisico' was te groot voor de labiele sportman. `Ik bedank mijn supporters, die mij altijd ook in mindere tijden hebben gesteund', schreef hij zelf in een verklaring.

Al op zeer jonge leeftijd raakte Hannawald, opgeleid aan Kinder- und Jugendsportschule in de toenmalige DDR, verslingerd aan het in Duitsland populaire schansspringen. Op zijn zeventiende zegevierde hij met de nationale ploeg bij de wereldkampioenschappen jeugd, een jaar later gevolgd door de individuele juniorentitel in eigen land. Nadien volgde een terugval. Een vermageringskuur om als een veer zo licht door de lucht te kunnen `vliegen' leidde eind jaren negentig tot een ernstige vorm van anorexia nervosa. In de pers verschenen foto's van de broodmagere `Icarus van Duitsland', wiens ribben werden geteld door zwemster Kerstin Kielgass. Zijn vaderland was geschokt; de beelden riepen herinneringen op aan de concentratiekampen.

Hannawald overwon zichzelf, schreef in 2002 de befaamde Vierschansentoernooi op zijn naam door als eerste springer ooit alle vier de wedstrijden te winnen, en behaalde in datzelfde jaar olympisch goud in Salt Lake City. Het leverde hem in eigen land de uitverkiezing op van `Sportman van het Jaar', vóór Formule I-coureur Michael Schumacher.