IAAF verscherpt regels wijziging van nationaliteit

De internationale atletiekfederatie (IAAF) heeft gisteren de regels voor een nationaliteitswijziging aangescherpt. Aan de vooravond van de WK atletiek in Helsinki besloot de bond dat een atleet die voor een ander land wil uitkomen, drie jaar niet aan internationale titeltoernooien mag deelnemen. Die periode gaat in, zodra de atleet zijn nieuwe paspoort heeft. Voorheen ging die drie jaar schorsing in vanaf het moment dat hij of zij voor het laatst voor zijn of haar `voormalige' vaderland aan een wedstrijd had deelgenomen. De aanscherping kwam tot stand op aandringen van enkele Afrikaanse landen, die de laatste jaren veel atleten tegen betaling zagen overstappen naar Arabische staten als Qatar en Bahrein. Indien beide landen akkoord zijn met een overgang, is een atleet voor `maar' voor één jaar uitgesloten. Tevens kondigde de IAAF gisteren aan dat zij dopingzondaars voor vier in plaats van jaar wil schorsen.