Eerste kloonhondje heet Snuppy

Zuid-Koreaanse wetenschappers hebben een hond gekloond, een dier dat erom bekend stond heel lastig te dupliceren te zijn. Het kloonhondje, een Afghaanse windhond die Snuppy is genoemd, kwam op 24 april met een keizersnede ter wereld. Snuppy werd geboren uit een draagmoeder van een ander ras, een Labrador retriever. De onderzoekers rapporteren hun resultaten vandaag in het Britse wetenschappelijke blad Nature.

Het kostte de wetenschappers van de Seoul National University meer dan drie jaar om Snuppy te klonen. Als donorcellen namen zij gekweekte huidcellen, afkomstig uit het oor van een Afghaanse windhondreu. Door versmelting van deze cellen met leeggehaalde eicellen maakten de onderzoekers in totaal 1.095 kloonembryo's die zij plaatsten in 123 draagmoeders. Uit al die zwangerschappen werden slechts twee klonen geboren: Snuppy en een ander puppy dat enkele weken na de geboorte overleed aan een longontsteking.

Zelfs de notoir lastig te verdubbelen hond is nu toegvoegd aan het rijtje dieren dat ooit gekloond is, schapen, muizen, koeien, geiten, varkens, resusapen, konijnen, katten, ratten, paarden en muilezels. Dat de hond zo moeilijk te klonen is ligt volgens de onderzoekers aan de ingewikkelde voortplantingsbiologie van het dier. In tegenstelling tot andere zoogdieren ovuleren honden vroeg en moeten de eitjes nog twee of drie dagen rijpen aan het uiteinde van de eileider voordat zij bevrucht kunnen worden.

Volgens de Zuid-Koreanen komt er dankzij het klonen van honden een nieuw proefdiermodel beschikbaar voor het bestuderen van menselijke ziekten. Daarnaast biedt het vooral nieuwe mogelijkheden voor onderzoek naar de genetica van de hond.

Andere wetenschappers zien het nut wat minder. In een nieuwsbericht in Nature zeggen Amerikaanse onderzoekers die werken aan het genoomproject van de de hond dat de bijdrage van kloonhonden beperkt zal zijn. De Amerikanen maken nu vooral gebruik van honden die gewoon bij gezinnen in huis leven, en dat is, zeggen zij, voldoende.

Rijke hondenbezitters, die dachten dat ze in de toekomst een kloon van hun trouwe viervoeter zouden kunnen bestellen, zullen ook moeten worden teleurgesteld. Voor één goede kloon van een hond zijn naar verwachting namelijk ongeveer honderd zwangerschappen nodig.