De terugkeer van Bridget Jones

Bridget Jones is terug. Vanmorgen verscheen de eerste aflevering van een nieuwe serie wekelijkse columns over 's werelds bekendste alleenstaande dertigster in de Britse krant The Independent.

Schrijfster Helen Fielding publiceerde twee succesvolle romans in dagboekvorm over de sympathieke, onzekere anti-heldin die worstelt met haar gewicht, haar moeder, Chardonnay en mannen: Bridget Jones's Diary en Bridget Jones: The Edge of Reason. Beide boeken werden verfilmd met Renée Zellweger in de hoofdrol. Maar Bridget Jones begon als column. Fielding bedacht haar tien jaar geleden samen met Independent-redacteur Charles Leadbeater. Hij wilde een rubriek over de onderwerpen waarvan mannen denken dat vrouwen ze bespreken als ze samen naar de wc gaan, zei hij gisteren in The Independent. De heldin moest een gewone naam hebben. ,,Iets als Bridget Jones'', zou Fielding geantwoord hebben, om daar vervolgens binnen een half uur de dagelijkse opsomming van alcohol-eenheden, sigaretten en calorieën bij te bedenken. In oktober 1995 verscheen de eerste column onder de naam Bridget Jones – dat Fielding daarachter schuil ging werd pas later bekend.

In de eerste nieuwe column van vanochtend blijkt Bridget Jones niet veranderd sinds 1997, toen haar geestelijk moeder zelf nog `singleton' was. Fielding is inmiddels getrouwd met Simpsons-schrijver Kevin Curran, met wie ze in Amerika woont en een kind kreeg. Maar Bridget Jones woont nog in Londen en heeft drie maanden geleden gewoon weer gebroken met Mark Darcy, met wie ze het overigens vijf dagen geleden nog een keer gedaan heeft, waarna hij niets meer van zich heeft laten horen. Wel belt natuurlijk haar moeder, die het onderwerp `kinderen' opvallend ontwijkt. En op straat ziet Bridget overal zwangere vrouwen, die allemaal kalm dezelfde kant op lopen. Vriendin Shazzer weet haar ervan te overtuigen dat dat geen visioen is (,,om mij te straffen voor egoïstische carrièrevrouw zijn''), maar dat deze vrouwen waarschijnlijk naar zwangerschapsyoga gaan in de nieuwe Ashanti Studio.

Ook op de recente terroristische aanslagen reageert Bridget Jones vertrouwd: ,,paniekerig besef dat we echt in een oorlog zitten, gepaard met trots over hoe ik persoonlijk met de crisis omga. Niet helemaal zeker waar trots vandaan komt aangezien ik niet echt iets gedaan heb behalve besluiten om gympjes mee naar kantoor te nemen.'' Niets veranderd dus. Fielding ontkende altijd al dat ze Bridget naar zichzelf had gemodelleerd: ,,Ik rook niet en ben een geheelonthoudende maagd.''