Boijmans schrapt banen om kosten te drukken

Museum Boijmans Van Beuningen gaat reorganiseren en schrapt daarbij 16 van de 109 banen (bijna 15 procent). De reorganisatie gaat vooraf aan de verzelfstandiging van het museum per 1 januari 2006. Directeur Sjarel Ex zei vanochtend dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Wel zal er ,,actief worden gekeken of mensen herplaatst kunnen worden, binnen het museum maar ook binnen de gemeente Rotterdam of wellicht bij andere musea''. De ondernemingsraad is akkoord met de plannen. Het personeel is inmiddels ingelicht.

Boijmans wil per 1 januari 2006 meer geld besteden aan zijn kernactiviteiten: verzamelen, onderzoek, educatie en exposities. ,,Door almaar stijgende kosten hebben we de budgetten hiervoor nooit kunnen verhogen'', zegt Ex. ,,Daardoor verlies je als museum je status.'' Het museum streeft ernaar in de toekomst ruim een half miljoen euro extra aan eigen middelen ter beschikking te hebben.

Boijmans kampt al jaren met financiële tekorten. In 2003 werd het museum uitgebreid met de nieuwbouw van de architecten Robbrecht & Daem, maar de onderhouds- en exploitatiekosten hiervan vielen tegen. Boijmans schrapte daarop noodgedwongen het aankoopbudget. ,,We hebben al vier jaar niets kunnen aankopen'', zegt Ex. ,,Ons streven is het oude aankoopbudget van 400.000 euro per te verhogen met 150.000 euro per jaar.''

Omdat Ex de gemiddelde leeftijd van het museumpersoneel (bijna vijftig) omlaag wil brengen, zullen er ook nieuwe functies gecreëerd worden. ,,Er moet nieuw bloed komen. Wij hebben bijvoorbeeld een hele goede depotbeheerder, die al aardig op leeftijd is. Het is belangrijk dat hij zijn opvolger zelf kan opleiden, zodat zijn kennis niet verloren gaat.'' Van de 23 medewerkers die nu een ID-baan hebben, zullen er vijftien in vaste dienst komen. Netto levert het museum zestien plaatsen in, verdeeld over alle sectoren. Vooral aan de organisatiekant zal gesnoeid worden. Ex: ,,2,5 Fte (fulltime baan, red.) voor personeelsmanagement op een personeelsbestand van 109 lijkt wat veel.''

Onderdeel van de reorganisatie is verder het stimuleren van het particulier mecenaat. Inmiddels is een Rotterdamse geldschieter gevonden die onder het pseudoniem H&F-mecenaat een ,,behoorlijke hoeveelheid'' geld wil investeren in het verzamelen en stimuleren van hedendaagse kunst. Volgens Sjarel Ex zullen de komende vijf jaar vier jonge kunstenaars (,,denk aan mensen als Saskia Olde Wolbers'') internationaal gevolgd worden. Hun werken zullen als ,,promised gifts'' aan de collectie van Boijmans worden toegevoegd. Onder de naam H&F-projects zullen in het museum individuele presentaties worden georganiseerd, naar voorbeeld van de Unilever-series in het Britse Tate Modern.