ABP rekent op miljoenen Time Warner

Pensioenfonds ABP, dat de pensioenen verzekert voor ruim een miljoen ambtenaren en leraren, wordt een van de grote winnaars in een miljardenschikking die de Amerikaanse uitgever Time Warner wil treffen.

Het mediaconcern compenseert met de schikking boze beleggers naar aanleiding van boekhoudkundige onregelmatigheden tijdens de internethausse rondom het jaar 2000. Toen deze boekhoudfraude uitkwam, daalde de beurskoers waardoor de aandeelhouders schade leden.

ABP voert, los van de collectieve acties van beleggers, een eigen rechtszaak tegen Time Warner. De uitgever zette gisteravond 3 miljard dollar (2,4 miljard euro) opzij voor alle rechtszaken van beleggers en dook daardoor in het tweede kwartaal in de rode cijfers.

,,De verwachting is dat we een schadevergoeding krijgen, maar het is op basis van eerdere ervaringen in dit soort procedures niet realistisch dat we onze volledige schade van bijna 200 miljoen dollar vergoed krijgen'', zegt hoofd juridische zaken R. Maatman van ABP. Hij wil geen bedrag noemen omdat de onderhandelingen nog niet zijn afgerond.

Time Warner reserveert 600 miljoen dollar voor de individuele rechtszaken, zoals die van ABP, en 2,4 miljard dollar voor de collectieve schadevergoedingszaken.

De claims van de beleggers draaien om te hoog opgegeven advertentie-inkomsten van Time Warner ten tijde van de internet-hausse, toen de uitgever een baanbrekende fusie aanging met internet-aanbieder AOL. De afgelopen maanden heeft Time Warner, die de toevoeging AOL eind 2003 weer uit zijn bedrijfsnaam verwijderde, ook al schikkingen getroffen met de Amerikaanse justitie en met de beurscommissie, de SEC.

ABP voert een eigen procedure om meer schadevergoeding te krijgen dan andere beleggers. ABP-jurist Maatman: ,,Dat hebben we bij een schadezaak tegen Bristol-Myers (een farmaciebedrijf; red.) ook gedaan. De collectieve schaderegeling geldt voor alle beleggers en had ons daar 750.000 dollar opgeleverd. Onze eigen rechtszaak leverde, na aftrek van advocaatskosten, 4,5 miljoen dollar op.''

ABP is een van 's werelds grootste pensioenfondsen met voor ruim 178 miljard euro beleggingen, waarvan meer dan de helft in aandelen en vastgoed. Door de reserveringen voor rechtszaken maakte Time Warner, eigenaar van weekblad Time en tv-station CNN, in het tweede kwartaal 1,2 miljard euro verlies.

    • Menno Tamminga