`Wethouder moet weg'

De PvdA in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost heeft het vertrouwen opgezegd in stadsdeelwethouder Hans Res (CDA) naar aanleiding van de declaratie-affaire in de Amsterdamse gemeenteraad.

Res werd in mei vorig jaar wethouder, maar was daarvoor fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad van Amsterdam. In die functie ontving hij ten onrechte maandelijks een extra onkostenvergoeding. Zijn eigen partij bestempelde dat deze week als ,,niet integer en onrechtmatig''. Maandag stapte de huidig CDA-fractievoorzitter Lucy Spee al op. Ook zij had ten onrechte maandelijks een extra vergoeding genoten, maar zei daarbij dat het een erfenis van Res was.

Volgens PvdA-fractievoorzitter in Zuidoost H. Verzijl is de positie van Res onhoudbaar geworden. Hij zegt dat de VVD die mening deelt. De PvdA en de VVD vormen samen de coalitie in Zuidoost. De VVD-fractievoorzitter was vanochtend niet bereikbaar. Het CDA in Zuidoost staat achter Res. Volgens fractievoorzitter H. de Boer bleek pas achteraf dat de extra onkostenvergoeding onrechtmatig was en heeft Res het toen meteen teruggestort. De wethouder was niet bereikbaar voor commentaar.