Vliegtuig crasht in Toronto

Alle 309 inzittenden van een vlucht van Air France van Parijs naar het Canadese Toronto hebben gisteren een ernstig ongeluk bij de landing overleefd. Het toestel, een Airbus A340-300, schoot bij zwaar noodweer door aan het einde van de landingsbaan, kwam in een groenstrook terecht en vloog in brand.

De 297 passagiers en 12 bemanningsleden wisten allen uit het toestel te ontsnappen voordat het in vlammen opging in een greppel, 200 meter voorbij het einde van de landingsbaan. Van hen werden 43 met lichte verwondingen in ziekenhuizen behandeld. De Canadese minister van Verkeer, Jean Lapierre, sprak van ,,een wonder'' dat niemand bij het ongeval omkwam.

De oorzaak wordt vooralsnog gezocht in het weer. Het vliegtuig landde even na vier uur 's middags op de luchthaven Pearson tijdens een zware onweersbui met veel regen en windstoten. Op het vliegveld was een onweerswaarschuwing van kracht; vliegtuigen konden wel landen, maar het grondpersoneel mocht niet naderen uit gevaar voor blikseminslag.

Passagiers verklaarden dat de lichten tijdens de landing uitvielen en dat het toestel vervolgens begon te schudden. Zeker één vleugel vatte vlam, maar binnen het vliegtuig brak geen brand uit voordat het toestel tot stilstand was gekomen. Inzittenden gleden via glijbanen het toestel uit en renden weg uit angst voor een mogelijke explosie. Die bleef uit. Het duurde enkele uren voordat de brandweer het vuur onder controle kreeg.

Het verkeer op de luchthaven was voor de rest van de dag ernstig ontregeld. De Canadese Raad voor Verkeersveiligheid onderzoekt de toedracht van het ongeval.