Versatel: 20.000 voetbalfans

Eén week voordat de Nederlandse voetbalcompetitie begint, telt telecombedrijf Versatel 20.000 kijkers die gaan betalen voor live eredivisievoetbal. Versatel blijft erop rekenen voor het einde van het jaar 100.000 abonnees te hebben.

Dit bleek vanochtend bij de publicatie van de kwartaalcijfers van Versatel. Onder de 20.000 abonnees bevinden zich 7.000 bestaande Versatel-klanten die zijn overgestapt. Circa 12.000 klanten zijn nieuw. De resterende 1.000 klanten kijken via de satelliet.

Versatel kocht de uitzendrechten van de eredivisie een halfjaar geleden voor circa 30 miljoen euro. De live-uitzendingen waren tot vorig seizoen bij Canal Plus te zien.

Met Versatels nieuwe adsl2-netwerk – een snellere breedbandverbinding dan adsl – kan de tv-kijker wekelijks negen voetbalwedstrijden live volgen en de herhalingen op elk gewenst moment bekijken. Om voetballiefhebbers over de streep te trekken heeft Versatel de tijdelijke aanbieding van 40 euro per maand al meerdere keren ,,wegens succes verlengd''. De eerste wedstrijd vindt op vrijdag 12 augustus plaats.

Versatel zegt zich geen zorgen te maken dat nu twintig procent van het gewenste aantal klanten is binnengehaald. Versatel wijst erop dat veel Nederlanders nog op vakantie zijn. ,,We verwachten dat de verkoop aantrekt zodra het seizoen daadwerkelijk begonnen is'', stelt een woordvoerster.

De uitrol van het adsl2-netwerk gaat niet in het door Versatel gewenste tempo. De snelle internetverbinding heeft nu een bereik van 55 tot 60 procent, terwijl in het contract met de voetbalclubs staat dat hun wedstrijden in 90 procent van de Nederlandse huiskamers te ontvangen moeten zijn. Versatel geeft daarom de live-wedstrijden ook via de satelliet door. Via snel internet kan de kijker zelf kiezen welke club hij live ziet spelen, via de schotel is die keuzevrijheid er niet.

Versatel boekt voor de tweede keer sinds zijn oprichting in 1995 een kwartaalwinst. Deze bedroeg 1,8 miljoen euro. De omzet steeg met 33 procent tot 191 miljoen euro. Het Zweedse belbedrijf Tele2 wil Versatel voor 1,3 miljard euro overnemen.