Trefzekere Van Persie weer terug bij Arsenal en Oranje

Robin van Persie heeft gisteravond een succesvolle rentree beleefd. De aanvaller speelde bij Arsenal mee in de oefenwedstrijd in België tegen Beveren. Het werd 3-3. Van Persie scoorde twee keer. De voormalige Feyenoorder voetbalde voor het eerst weer mee sinds hij in opspraak kwam in verband met een verkrachtingszaak. Er loopt nog een gerechtelijk onderzoek naar hem.

Van Persie – die een paar dagen vast heeft gezeten – was na `de affaire' ook nog geblesseerd geraakt. Bij het Amsterdam Toernooi ontbrak hij afgelopen weekeinde omdat Arsenal het gezien de omstandigheden niet verstandig vond Van Persie bloot te stellen aan het Amsterdamse publiek. Fans van toernooiwinnaar Arsenal scandeerden zowel op vrijdag als op zondag in de Amsterdam Arena de naam van Van Persie die gisteren niet met de pers wilde praten.

Bondscoach Marco van Basten heeft de linksbenige aanvaller opgenomen in zijn voorlopige selectie voor het oefenduel met Duitsland, op 17 augustus in Rotterdam. Van Basten heeft in eerste instantie 31 spelers aangewezen. Volgende week vrijdag maakt hij de definitieve groep bekend, die waarschijnlijk uit achttien spelers gaat bestaan.

Ook Mark van Bommel, voor de laatste interland gepasseerd door de bondscoach, maakt deel uit van de voorlopige selectie groep. De middenvelder van Barcelona zal zich opnieuw moeten bewijzen na eerdere kritiek van de bondscoach. Ron Vlaar, die ook in de selectie van Oranje zat, is vijf tot zes weken uitgeschakeld. Een mri-scan in het ziekenhuis wees uit dat de international een scheurtje heeft in een pees in een bovenbeen. Vlaar viel zaterdag geblesseerd uit in een oefenduel met de Duitse club Duisburg.

Doelman nummer drie, naast Edwin van der Sar en Henk Timmer, is Oscar Moens van Willem II. De selectie van het Nederlands elftal ziet er als volgt uit:

doel: Timmer (AZ), Van der Sar (Manchester United), Moens (Willem II), verdediging: Heitinga (Ajax), De Cler, Kromkamp, Opdam, Vlaar (AZ), Van Bronckhorst (Barcelona), Melchiot (Birmingham), Boulahrouz (HSV), Bouma, Lucius, Ooijer (PSV), middenveld: De Jong, Lindenbergh, Maduro, Sneijder (Ajax), Landzaat (AZ), Van Bommel (Barcelona), Van der Vaart (HSV), Musampa (Manchester City), Cocu (PSV), aanval: Babel (Ajax), Van Persie (Arsenal), Makaay (Bayern München), Robben (Chelsea), Castelen, Kuijt (Feyenoord), Van Nistelrooij (Manchester United) en Vennegoor of Hesselink (PSV).