The Juan Maclean

John MacLean was danig van slag door het opbreken van zijn band Six Finger Satellite, waarin rockbeginselen werden gecombineerd met ruige elektronica. Op aandringen van zijn vriend James Murphy, voorman van LCD Sound System en de helft van het ultrahippe producersteam The DFA, begon MacLean weer te musiceren. Enkele fantastiche 12-inch-singles onthulden al dat The Juan MacLean een van de interessantste acts uit de DFA-stal is, en dit debuut bevestigt die status dubbel en dwars. Invloeden zijn nu vooral dansbaar: koebellen, elastische baslijnen, frisse dansritmes, de experimenteerdrang van de Duitse Krautrock (vooral in de wel erg kosmische, veertien minuten lange afsluiter Dance With Me) en het groovende intellect van Talking Heads: het is er allemaal, in een enerverende drie kwartier.

The Juan MacLean: Less Than Human (DFA/EMI)

    • Jacob Haagsma